Zdrava Srbija Instagram

ŠUMSKO PILE (Laetiporus sulphureus)


Gljive, 01.04.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareŽuti hleb, Vrbovača

razred-Fungi/ klasa-Basidiomycetes / red-Polyporales / porodica-Polyporaceae / rod-Laetiporus


ŠEŠIR
Velik, mesnat; jednostrano spljošten; širok 7-55 sm težine i do 20 kg; lepezastog je oblika sa neravnim rubom debljine; gornja površina mu je svetložuta ili crveno do narandžastožuta; u stare pečurke izbledi. Iz drveta obično raste više gljiva, jedna iznad druge.


PLODIŠTE
Sumporastožuto; nalazi se na donjoj strani šešira, sastavljeno je od kratkih cevčica sa sitnim rupicama (3-5 komada na 1 mm). Cevčice se ne daju odvojiti od mesa. Kod mladih gljiva se na njemu skupljaju sitne kapljice. Pore su dobro spakovane i skoro nevidljive kada je biljka mlada.


STRUČAK
Kratak, zdepast, žućkast, izbija vodoravno iz stabla.


MESO
2-3cm debljine, kod mladih gljiva je meko, sočno, teško, jarkožuto ev. bledožuto;
ukus joj je kiselkasto gorak, miris prijatan; starenjem se osuši i postane krto i lomljivo.


MIKROSKOPIJA
5-7 k 4.0-5.0µm, ovalne do široko ovalne, glatke i bezbojne.STANIŠTE I RASPROSTRANjENOST
Na živom ili trulom drvetu listača (vrba, hrast, topola, bagrem, voćke), u šumama, parkovima, vrtovima i voćnjacima. Od kraja aprila do kraja maja, međutim može ponovo izbijati sve do Septembra. Iz godine u godinu izbija na istom stablu. Gljiva je veoma snažan razarač drveta, a svoja plodna tela na napadnutom stablu izbacuje samo jednom u sezoni. Često se mogu naći oborena stabla prekrivena prelepim žutim lepezama šumskog pileta u čitavoj dužini.


JESTIVOST
Smatra se uslovno jestivom gljivom, što znači da se mora dobro termički obraditi. Ukusom podseća na pileće meso, otuda i ime, preuzeto iz anglosaksonskog govornog područja. Novija istraživanja pokazuju da i ova vrsta ima lekovita svojstva. Treba birati samo relativno mlađe primerke čije meso je još uvek sočno. Ova gljiva sadrži i povišenu količinu oksalne kiseline. Pogodna za mariniranje, ostavljanje u ulju, pohovanje, pite, kisele salate. Treba je konzumirati uz kiselomlečne proizvode, a od začina njenom ukusu najviše odgovaraju beli luk i bobice kleke.
Može da izazove različite alergije. Kada se konzumira sa alkoholom može da izazove probleme u sistemu za varenje.Bookmark and Share

Mala Pijaca