Zdrava Srbija Instagram

ПОЉСКИ РАСТАВИЋ


Зачинско и лековито биље, 19.09.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Equisetum arvanse L.

Пољски раставић, преслица, коњопер, барска јела, пољска преслица, раставиче.


Пољски раставић расте поред река, насипа, на влажним теренима и ораницама. Назив раставић је добио захваљујући особини да се приликом повлачења раставља тј. кида на нодусе.Ботаничке особине

Пољски раставић је вишегодишња зељаста биљка, висока 20-40 cm са разгранатим чланковитим ризомом, која по изгледу подсећа на мали бор или јелку. Фертилне, плодне стабљике се појављују пре стерилних, бледомрке су боје, нису гранате и завршавају се спорофилним класом дужине 1 – 4 cm. Након расејавања спора у то­ку маја фертилно стабло угине. Надземни стерилни изданци су зелене боје, чланковити и пршљенасто разгранати, висине до 80 cm и дебљине око 5 cm. Стабљика је шупља и уздуж ребраста, са љуспастим листићима међусобно сраслим градећи лисни рукавац, а налазе се на сваком чланку стабла.
Пољски раставић изгледом подсећа на мали бор или јелку

Хемијски састав и употреба

Надземни део биљке (Equiseti herba) има тритерпенске сапонозиде (еквизетонин), флавоноиде, органске киселине, око 10% минералних материја, соли К (нарочито силицијумове кисели­не), витамин C, каротеноиде.
Херба се употребљава у виду чајева сама или у биљним мешавинама, као диуретик код упале мокраћних канала и бешике, и катаралних обољења бубрега. Због велике количине силиката даје се и плућним болесницима. Као хемостатик, екстерно се примењује код крварења из носа, пошто зауставља крварење и појачава минерализацију оболелих организама.


Улази у са­став грудног чаја, силикатног чаја, уролошког и чаја за мокрење. У облику чаја са другим биљкама препоручује се код повишеног крвног притиска, за боље варење, против гасова и белог прања. У ветеринарству служи за посипање рана и чирева. Може да се користи и као средство за прање судова (услед присуства песка). У народној медицини се користи као помоћно сред­ство у лечењу туберкулозе. Морис Месеге сврстава раставић међу своје омиљене антицелулитне биљке.Сакупљање

Херба се сакупља од маја до октобра, одсецањем стерилних стабљика на висини од 20 cm изнад земље. Суши се у танком слоју на хладном промајном месту. Осушена дрога нема мириса и укуса, а под зубима руска услед прису­ства песка. Пакује се у вреће или кутије и чува на сувом месту.
Однос при сушењу надземног дела раставића је 4,5:1.

Преузето из монографије "ЛЕКОВИТО БИЉЕ - Гајење, сакупљање, употреба" проф. др Јан Кишгеци


Bookmark and Share

Mala Pijaca