Zdrava Srbija Instagram

POLjSKI RASTAVIĆ


Začinsko i lekovito bilje, 19.09.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareEquisetum arvanse L.

Poljski rastavić, preslica, konjoper, barska jela, poljska preslica, rastaviče.


Poljski rastavić raste pored reka, nasipa, na vlažnim terenima i oranicama. Naziv rastavić je dobio zahvaljujući osobini da se prilikom povlačenja rastavlja tj. kida na noduse.Botaničke osobine

Poljski rastavić je višegodišnja zeljasta biljka, visoka 20-40 cm sa razgranatim člankovitim rizomom, koja po izgledu podseća na mali bor ili jelku. Fertilne, plodne stabljike se pojavljuju pre sterilnih, bledomrke su boje, nisu granate i završavaju se sporofilnim klasom dužine 1 – 4 cm. Nakon rasejavanja spora u to­ku maja fertilno stablo ugine. Nadzemni sterilni izdanci su zelene boje, člankoviti i pršljenasto razgranati, visine do 80 cm i debljine oko 5 cm. Stabljika je šuplja i uzduž rebrasta, sa ljuspastim listićima međusobno sraslim gradeći lisni rukavac, a nalaze se na svakom članku stabla.
Poljski rastavić izgledom podseća na mali bor ili jelku

Hemijski sastav i upotreba

Nadzemni deo biljke (Equiseti herba) ima triterpenske saponozide (ekvizetonin), flavonoide, organske kiseline, oko 10% mineralnih materija, soli K (naročito silicijumove kiseli­ne), vitamin C, karotenoide.
Herba se upotrebljava u vidu čajeva sama ili u biljnim mešavinama, kao diuretik kod upale mokraćnih kanala i bešike, i kataralnih oboljenja bubrega. Zbog velike količine silikata daje se i plućnim bolesnicima. Kao hemostatik, eksterno se primenjuje kod krvarenja iz nosa, pošto zaustavlja krvarenje i pojačava mineralizaciju obolelih organizama.


Ulazi u sa­stav grudnog čaja, silikatnog čaja, urološkog i čaja za mokrenje. U obliku čaja sa drugim biljkama preporučuje se kod povišenog krvnog pritiska, za bolje varenje, protiv gasova i belog pranja. U veterinarstvu služi za posipanje rana i čireva. Može da se koristi i kao sredstvo za pranje sudova (usled prisustva peska). U narodnoj medicini se koristi kao pomoćno sred­stvo u lečenju tuberkuloze. Moris Mesege svrstava rastavić među svoje omiljene anticelulitne biljke.Sakupljanje

Herba se sakuplja od maja do oktobra, odsecanjem sterilnih stabljika na visini od 20 cm iznad zemlje. Suši se u tankom sloju na hladnom promajnom mestu. Osušena droga nema mirisa i ukusa, a pod zubima ruska usled prisu­stva peska. Pakuje se u vreće ili kutije i čuva na suvom mestu.
Odnos pri sušenju nadzemnog dela rastavića je 4,5:1.

Preuzeto iz monografije "LEKOVITO BILjE - Gajenje, sakupljanje, upotreba" prof. dr Jan KišgeciBookmark and Share

Mala Pijaca