Zdrava Srbija Instagram

Лековитост малине


Зачинско и лековито биље, 17.12.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Некада се малина користила углавном за справљање освежавајућег сирупа. Откако су лекари открили њено лековито дејство, од тада је постала наша најважнија роба у извозу. Наиме, установљено је да елагинска киселина, које има три пута више у семенкама него у плоду, спречава умножавање ћелија рака, а истовремено чува од оштећења ДНК у здравим ћелијама.


У истраживањима су највише коришћене сорте Виламет и Микер, и утврђено је да елагинска киселина, заједно са антоцијанима и полифенолима, има цитостатичко дејство и благотворно делује у заштити ћелија од оштећења канцерогеним агенсима, а и од старења. Да би се постигла превентивна заштита од малигних обољења, треба сваког дана појести 130 грама свежег плода малине.


Занимљиво је да смрзнут плод задржава лековитост. Екстракт из плода активира панкреас на лучење инсулина, што помаже снижавању шећера у крви, а има и антивирусно дејство. Чај од листа малине се користи против упале слузокоже уста и ждрела, као и за заустављање дијареје (пролива). Уживаоци чаја тврде да је лист малине одлична замена за индијски, грузијски и руски чај.


Научници су успели да синтетишу чисту елагинску киселину и као таква се продавала у неким лековима, али се показало да има слаб ефекат јер је нерастворљива и биолошки недоступна. У плоду малине она је везана са глукозом и гради елагитанине и само у таквом облику има лековито дејство. Елагинска киселина за себе везује и тешке метале и тако их избацује из организма. Она је садржана још и у јагоди, орасима и нару, али у много мањој количини која није значајна за лечење.Један грам праха од семена малине, узет два пута дневно, обезбеђује 40 мг елагитанина, колико га има у шољи свежих малина. Ова чињеница о већој лековитости семенке од плода воћке има своје исходиште још у Старом Завету у Књизи Постања. Наиме, када је Бог створио човека, дао му је за храну све биљке које носе семе и све родно дрвеће које носи семе.


О лековитости семена тек ће се отворити ново поглавље у научним истраживањима, јер изгледа да се у семену воћа крије извор нашег здравља. Наравно, најлековитија је малина из органске производње, а нарочито шумска малина, која има првобитни геном неизмењен и неискварен селекцијом, у којој су сконцентрисани сви биоактивни лековити састојци.Драгомир Радић – дипл. инж. пољ.


Bookmark and Share

Mala Pijaca