Zdrava Srbija Instagram

Lekovitost maline


Začinsko i lekovito bilje, 17.12.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareNekada se malina koristila uglavnom za spravljanje osvežavajućeg sirupa. Otkako su lekari otkrili njeno lekovito dejstvo, od tada je postala naša najvažnija roba u izvozu. Naime, ustanovljeno je da elaginska kiselina, koje ima tri puta više u semenkama nego u plodu, sprečava umnožavanje ćelija raka, a istovremeno čuva od oštećenja DNK u zdravim ćelijama.


U istraživanjima su najviše korišćene sorte Vilamet i Miker, i utvrđeno je da elaginska kiselina, zajedno sa antocijanima i polifenolima, ima citostatičko dejstvo i blagotvorno deluje u zaštiti ćelija od oštećenja kancerogenim agensima, a i od starenja. Da bi se postigla preventivna zaštita od malignih oboljenja, treba svakog dana pojesti 130 grama svežeg ploda maline.


Zanimljivo je da smrznut plod zadržava lekovitost. Ekstrakt iz ploda aktivira pankreas na lučenje insulina, što pomaže snižavanju šećera u krvi, a ima i antivirusno dejstvo. Čaj od lista maline se koristi protiv upale sluzokože usta i ždrela, kao i za zaustavljanje dijareje (proliva). Uživaoci čaja tvrde da je list maline odlična zamena za indijski, gruzijski i ruski čaj.


Naučnici su uspeli da sintetišu čistu elaginsku kiselinu i kao takva se prodavala u nekim lekovima, ali se pokazalo da ima slab efekat jer je nerastvorljiva i biološki nedostupna. U plodu maline ona je vezana sa glukozom i gradi elagitanine i samo u takvom obliku ima lekovito dejstvo. Elaginska kiselina za sebe vezuje i teške metale i tako ih izbacuje iz organizma. Ona je sadržana još i u jagodi, orasima i naru, ali u mnogo manjoj količini koja nije značajna za lečenje.Jedan gram praha od semena maline, uzet dva puta dnevno, obezbeđuje 40 mg elagitanina, koliko ga ima u šolji svežih malina. Ova činjenica o većoj lekovitosti semenke od ploda voćke ima svoje ishodište još u Starom Zavetu u Knjizi Postanja. Naime, kada je Bog stvorio čoveka, dao mu je za hranu sve biljke koje nose seme i sve rodno drveće koje nosi seme.


O lekovitosti semena tek će se otvoriti novo poglavlje u naučnim istraživanjima, jer izgleda da se u semenu voća krije izvor našeg zdravlja. Naravno, najlekovitija je malina iz organske proizvodnje, a naročito šumska malina, koja ima prvobitni genom neizmenjen i neiskvaren selekcijom, u kojoj su skoncentrisani svi bioaktivni lekoviti sastojci.Dragomir Radić – dipl. inž. polj.Bookmark and Share

Mala Pijaca