Zdrava Srbija Instagram

Органска производња зачинског и лековитог биља


Зачинско и лековито биље, 28.01.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Зачинско и лековито биље лако се гаји, прелепо изгледа и у многим случајевима, нема проблема са болестима и штеточинама. То што га гајите сами, значи да ћете при руци имати свеже биљке кад год вам затребају, а примена органских метода значи да можете да будете сигурни да биљке нису третиране пестицидима.


Гајење зачинског и лековитог биља повећава разноврсност баште, што је једно од кључних начела успешног органског система. У великом избору биљака, готово сигурно може да се пронађе одговарајућа за сваку ситуацију. Зачинско и лековито биље може да се пење, котрља, формира густе прекриваче земљишта или да се гаји уза зидове. Неке врсте добро успевају на мочварном земљишту, друге на врху зида, у пукотинама између плоча за стазе, између дрвећа или на ливадама. Успешност зависи од прилагођености врсте одређеним условима.Биљке варирају и у величини од сићушне, приземне до џиновских, које достижу висину и до два метра. Зачинско и лековито биље гаји се и само због изгледа. Неке врсте имају фантастичне цветове, друге су на цени због лишћа, а све имају нешто чиме могу да обогате башту.


Многе врсте привлаче дивље животиње, птице једу семе и бобице, лептири и пчеле уживају у нектару и полену, а корисни инсекти полажу јаја близу места на којима су биљне ваши и друге штеточине. Густи засад биљака које прекривају земљиште, као што је тимијан, ствара станиште за многе корисне врсте, укључујући бубе, паукове и жабе.Немања Константиновић дипл.инг.


Bookmark and Share

Mala Pijaca