Zdrava Srbija Instagram

Organska proizvodnja začinskog i lekovitog bilja


Začinsko i lekovito bilje, 28.01.2015.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareZačinsko i lekovito bilje lako se gaji, prelepo izgleda i u mnogim slučajevima, nema problema sa bolestima i štetočinama. To što ga gajite sami, znači da ćete pri ruci imati sveže biljke kad god vam zatrebaju, a primena organskih metoda znači da možete da budete sigurni da biljke nisu tretirane pesticidima.


Gajenje začinskog i lekovitog bilja povećava raznovrsnost bašte, što je jedno od ključnih načela uspešnog organskog sistema. U velikom izboru biljaka, gotovo sigurno može da se pronađe odgovarajuća za svaku situaciju. Začinsko i lekovito bilje može da se penje, kotrlja, formira guste prekrivače zemljišta ili da se gaji uza zidove. Neke vrste dobro uspevaju na močvarnom zemljištu, druge na vrhu zida, u pukotinama između ploča za staze, između drveća ili na livadama. Uspešnost zavisi od prilagođenosti vrste određenim uslovima.Biljke variraju i u veličini od sićušne, prizemne do džinovskih, koje dostižu visinu i do dva metra. Začinsko i lekovito bilje gaji se i samo zbog izgleda. Neke vrste imaju fantastične cvetove, druge su na ceni zbog lišća, a sve imaju nešto čime mogu da obogate baštu.


Mnoge vrste privlače divlje životinje, ptice jedu seme i bobice, leptiri i pčele uživaju u nektaru i polenu, a korisni insekti polažu jaja blizu mesta na kojima su biljne vaši i druge štetočine. Gusti zasad biljaka koje prekrivaju zemljište, kao što je timijan, stvara stanište za mnoge korisne vrste, uključujući bube, paukove i žabe.Nemanja Konstantinović dipl.ing.Bookmark and Share

Mala Pijaca