Zdrava Srbija Instagram

Зачинска башта у прозору


Зачинско и лековито биље, 10.04.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Донесите пролеће у вашу кућу са баштицом у затвореном. Не само да ће светло зелене нијансе оживети простор, већ ћете гајењем сопственог биља и зачина уштедети новац у самопослузи.

Гајење сопствених биљака унутра, на пр. мајчине душице, босиљка, влашца или оригана је исто тако лако као и гајење напољу. Све што је потребно су одговарајући материјали и место поред прозора. Зачинском биљу је потребно најмање четири до шест сати сунчеве светлости. Идеални су прозори окренути према југу, мада се додатно биљке могу осветлити и флуоресцентним светлом.

Пре него што почнете са баштованством, размислите које биљке желите да гајите. Изаберите оне које ћете користити у доста ваших рецепата. Међу најлакшим биљкама за гајење, које се такође доста користе у модерном кувању су: босиљак, мајчина душица, оригано, рузмарин, нана, мирођија, першун, коморач, жалфија, тимијан.

За почетак, потребни су вам: саксије или посуде у којима ћете гајити своје растиње, земља и семена. Поред тога, у специјализованим радњама можете купити средства за бржи раст ваших биљака. Данас је могуће наћи већ готове и припремљене саденице зачинског биља по већим супермаркетима и расадницима. Коришћење појединачних посуда за сваку биљку посебно је обично најбоље решење, јер свака биљка може имати различите потребе за заливањем.



Попуните саксије до три четвртине земљом. Поспите семење и поспите додатном земљом и нежно притисните на доле. Прочитајте претходно упутство са пакета у ком је било семење. Благо навлажите земљиште водом. Саксије се могу додатно покрити пластичном провидном фолијом, коју ћете уклонити кад саднице почну да се појављују. Можете ставити саксију у најмање 3 cm воде док капи од влаге не почну да се појављују на врху земље. Извадите из воде и ставите на послужавник до сунчаног прозора. Семе ће затим брзо почети да расте.

Зачинско биље расте брзо и важно је да се залива сваки дан. Уклањајте мртве саднице које не напредују. Ако превише биљака изникне у једној саксији, пресадите их у већу или проредите. Већини биља треба четири до шест недеља до изникне. Пратите упутства на кесицама са семеном. Ваше биљке ће бити спремне за жетву чим цветни пупољци почну да ничу.



Текст преузет са
http://zivotnaselu.blogspot.com/


Bookmark and Share

Mala Pijaca