Zdrava Srbija Instagram

Začinska bašta u prozoru


Začinsko i lekovito bilje, 10.04.2015.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareDonesite proleće u vašu kuću sa bašticom u zatvorenom. Ne samo da će svetlo zelene nijanse oživeti prostor, već ćete gajenjem sopstvenog bilja i začina uštedeti novac u samoposluzi.

Gajenje sopstvenih biljaka unutra, na pr. majčine dušice, bosiljka, vlašca ili origana je isto tako lako kao i gajenje napolju. Sve što je potrebno su odgovarajući materijali i mesto pored prozora. Začinskom bilju je potrebno najmanje četiri do šest sati sunčeve svetlosti. Idealni su prozori okrenuti prema jugu, mada se dodatno biljke mogu osvetliti i fluorescentnim svetlom.

Pre nego što počnete sa baštovanstvom, razmislite koje biljke želite da gajite. Izaberite one koje ćete koristiti u dosta vaših recepata. Među najlakšim biljkama za gajenje, koje se takođe dosta koriste u modernom kuvanju su: bosiljak, majčina dušica, origano, ruzmarin, nana, mirođija, peršun, komorač, žalfija, timijan.

Za početak, potrebni su vam: saksije ili posude u kojima ćete gajiti svoje rastinje, zemlja i semena. Pored toga, u specijalizovanim radnjama možete kupiti sredstva za brži rast vaših biljaka. Danas je moguće naći već gotove i pripremljene sadenice začinskog bilja po većim supermarketima i rasadnicima. Korišćenje pojedinačnih posuda za svaku biljku posebno je obično najbolje rešenje, jer svaka biljka može imati različite potrebe za zalivanjem.Popunite saksije do tri četvrtine zemljom. Pospite semenje i pospite dodatnom zemljom i nežno pritisnite na dole. Pročitajte prethodno uputstvo sa paketa u kom je bilo semenje. Blago navlažite zemljište vodom. Saksije se mogu dodatno pokriti plastičnom providnom folijom, koju ćete ukloniti kad sadnice počnu da se pojavljuju. Možete staviti saksiju u najmanje 3 cm vode dok kapi od vlage ne počnu da se pojavljuju na vrhu zemlje. Izvadite iz vode i stavite na poslužavnik do sunčanog prozora. Seme će zatim brzo početi da raste.

Začinsko bilje raste brzo i važno je da se zaliva svaki dan. Uklanjajte mrtve sadnice koje ne napreduju. Ako previše biljaka iznikne u jednoj saksiji, presadite ih u veću ili proredite. Većini bilja treba četiri do šest nedelja do iznikne. Pratite uputstva na kesicama sa semenom. Vaše biljke će biti spremne za žetvu čim cvetni pupoljci počnu da niču.Tekst preuzet sa
http://zivotnaselu.blogspot.com/Bookmark and Share

Mala Pijaca