Zdrava Srbija Instagram

Како сачувати квалитет лековитог биља после сушења


Зачинско и лековито биље, 01.05.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Да би се сачувала лековита својства убраних биљака, треба их правилно чувати у адекватној амбалажи на којој ће бити исписано име лековите биљке и датум паковања. Амбалажа за чување може бити: кеса од чвршће хартије која треба да је тамна, кутије, стаклене или порцуланске тегле или сличне посуде које се добро затварају.

Тако спаковано лековито биље може се сачувати од продора ваздуха, прашине, инсеката и светлости, чиме се штити од труљења и плеснивости, чиме би се смањила лековита својства и употребљивост. Најбоље је ако у кући постоји посебан ормарић за чување лековитог биља, где би оне биле заштићене од светлости, прашине и свега што није погодно за одржавање квалитета. Лековито биље не треба чувати дуже од годину дана, старо треба заменити новим и свежим.Један од начина квалитетног чувања лековитог биља је да убране биљке напаримо врућом алкохолном паром, а затим осушимо топлим ваздухом. На тај начин се уништава дејство разних плесни и ензима који се налазе на и у ткиву биљака, чиме ћемо онемогућити кварење, односно врење у њима. Овај начин је једна врста пастеризације осушеног лековитог биља, чији је квалитет екстракта изврсног квалитета са тачно одређеном количином лека који се у њој налази и који делује већом јачином, јер су сачувани сви лековити састојци.

Овакав начин чувања не само осушеног лековитог биља, него и очувања квалитетних састојака у њима, треба да примењују сви учесници од сакупљача до крајњег корисника.Гордана Рехак , дипл.инг.


Bookmark and Share

Mala Pijaca