Zdrava Srbija Instagram

Суве смокве у маслиновом уљу


Зачинско и лековито биље, 04.08.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Маслиново уље и суве смокве су као суво злато вредни природни лекови, овај народни лек приморцима је од давнина познат. Искуства говоре да комбинација смокава и маслиновог уља помаже код:

- неплодности,
- хемороида ,
- цревних обољења,
- малокрвности,
- затвора,
- високог холестерола,
- бронхитиса,
- астме итд.


Смокве у маслиновом уљу су најбољи лек за бактерије у желудцу, чир… Уопште, смоква је врло лековита у комбинацији са маслиновим уљем код различитих желудачних тегоба…Ова лековита комбинација припрема се на следећи начин :

40 сувих смокви потопити у један литар маслиновог уља у стакленој тегли и тако треба да одстоји 40 дана . После тога узимати сваки дан по једну смокву пре било којег јела , значи на празан желудац. Ако неко неможе на тај начин да конзумира смокве онда може да , једну кашику попије маслиновог уље и иза тога да поједе једну суву смокву , има исти ефекат па како је коме угодније тако и нека употребљава .Ово је проверен рецепт и сигурно ублажава тегобе , чак и заувек отклања.


Суве смокве садрже много више енергије, беланчевина, масноће, шећера и минерала од свежих. Обавезно их чувајте на хладном и тамном месту. Суве смокве су одлични извор минерала попут калцијума, бакра, калијума, мангана, гвожђа, селена и цинка. 100g сушене смокве садржи 640mg калијума, 162mg калцијума и 2,03mg гвожђа. Калијум је важна компонента ћелија и телесних течности која помаже контролу срца и крвног притиска. Бакар је неопходан за производњу црвених крвних зрнаца. Гвожђе је потребно за формирање еритроцита у крви.


Маслиново уље садржи мононезасићене масноће, здравију врсту масноћа која може да смањи ризик од срчаних обољења смањујући и укупни холестерол и холестерол мале густине (ЛДЛ), или лоши холестерол, у крви. Маслиново уље садржи витамине А, D, К и Е, који помажу у борби против слободних радикала и оксидације ћелија…


Маслиново уље једна од намирница која у највећој мери доводи до превенције настанка малигнитета, наравно уз свеже воће и поврће. Доказано је да дијететски режим исхране богат маслиновим уљем смањује број малигних тумора дебелог црева, дојке и тумора коже.


Због добрих масти које садржи у себи маслиново уље је убројано у списак намирница које светски кардиолози препоручују као превенцију али и снижавање већ постојећег високог крвног притиска. Показало се да пацијенти који конзумирају маслиново уље на дневној бази, након неког времена, немају више потребу за медикаментима које су до тада пили у оквиру интернистичке терапије.


Неуролози, са друге стране, маслиново уље препоручују због његовог учинка и благодети на ситне крвне судове мозга, редукују појаву атеросклеротичних промена и самим тим умањују вероватноћу од настанка Алцхајмерове болести у трећем добу.


Убразава и поспешује секрецију жучи и хормона панкреаса и на тај начин превенира настанак каменаца у жучи и жучним каналима. И на крају, маслиново уље је укусно.


Код стомачних проблема, да би излечење било што боље и што ефикасније требате своју исхрану да ускладите са љечењем. Једите кувану благу храну без превише зачина нарочито љутих и папрених. Немојте јести кисело. Избегавајте масна меса нарочито сухомеснате производе. Храну припремајте на маслиновом уљу које је природно не прерађено. Једите што више свјеже хране.

Текст преузет са http://durmitor.wordpress.com/


Bookmark and Share

Mala Pijaca