Zdrava Srbija Instagram

Suve smokve u maslinovom ulju


Začinsko i lekovito bilje, 04.08.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareMaslinovo ulje i suve smokve su kao suvo zlato vredni prirodni lekovi, ovaj narodni lek primorcima je od davnina poznat. Iskustva govore da kombinacija smokava i maslinovog ulja pomaže kod:

- neplodnosti,
- hemoroida ,
- crevnih oboljenja,
- malokrvnosti,
- zatvora,
- visokog holesterola,
- bronhitisa,
- astme itd.


Smokve u maslinovom ulju su najbolji lek za bakterije u želudcu, čir… Uopšte, smokva je vrlo lekovita u kombinaciji sa maslinovim uljem kod različitih želudačnih tegoba…Ova lekovita kombinacija priprema se na sledeći način :

40 suvih smokvi potopiti u jedan litar maslinovog ulja u staklenoj tegli i tako treba da odstoji 40 dana . Posle toga uzimati svaki dan po jednu smokvu pre bilo kojeg jela , znači na prazan želudac. Ako neko nemože na taj način da konzumira smokve onda može da , jednu kašiku popije maslinovog ulje i iza toga da pojede jednu suvu smokvu , ima isti efekat pa kako je kome ugodnije tako i neka upotrebljava .Ovo je proveren recept i sigurno ublažava tegobe , čak i zauvek otklanja.


Suve smokve sadrže mnogo više energije, belančevina, masnoće, šećera i minerala od svežih. Obavezno ih čuvajte na hladnom i tamnom mestu. Suve smokve su odlični izvor minerala poput kalcijuma, bakra, kalijuma, mangana, gvožđa, selena i cinka. 100g sušene smokve sadrži 640mg kalijuma, 162mg kalcijuma i 2,03mg gvožđa. Kalijum je važna komponenta ćelija i telesnih tečnosti koja pomaže kontrolu srca i krvnog pritiska. Bakar je neophodan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Gvožđe je potrebno za formiranje eritrocita u krvi.


Maslinovo ulje sadrži mononezasićene masnoće, zdraviju vrstu masnoća koja može da smanji rizik od srčanih oboljenja smanjujući i ukupni holesterol i holesterol male gustine (LDL), ili loši holesterol, u krvi. Maslinovo ulje sadrži vitamine A, D, K i E, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i oksidacije ćelija…


Maslinovo ulje jedna od namirnica koja u najvećoj meri dovodi do prevencije nastanka maligniteta, naravno uz sveže voće i povrće. Dokazano je da dijetetski režim ishrane bogat maslinovim uljem smanjuje broj malignih tumora debelog creva, dojke i tumora kože.


Zbog dobrih masti koje sadrži u sebi maslinovo ulje je ubrojano u spisak namirnica koje svetski kardiolozi preporučuju kao prevenciju ali i snižavanje već postojećeg visokog krvnog pritiska. Pokazalo se da pacijenti koji konzumiraju maslinovo ulje na dnevnoj bazi, nakon nekog vremena, nemaju više potrebu za medikamentima koje su do tada pili u okviru internističke terapije.


Neurolozi, sa druge strane, maslinovo ulje preporučuju zbog njegovog učinka i blagodeti na sitne krvne sudove mozga, redukuju pojavu aterosklerotičnih promena i samim tim umanjuju verovatnoću od nastanka Alchajmerove bolesti u trećem dobu.


Ubrazava i pospešuje sekreciju žuči i hormona pankreasa i na taj način prevenira nastanak kamenaca u žuči i žučnim kanalima. I na kraju, maslinovo ulje je ukusno.


Kod stomačnih problema, da bi izlečenje bilo što bolje i što efikasnije trebate svoju ishranu da uskladite sa lječenjem. Jedite kuvanu blagu hranu bez previše začina naročito ljutih i paprenih. Nemojte jesti kiselo. Izbegavajte masna mesa naročito suhomesnate proizvode. Hranu pripremajte na maslinovom ulju koje je prirodno ne prerađeno. Jedite što više svježe hrane.

Tekst preuzet sa http://durmitor.wordpress.com/Bookmark and Share

Mala Pijaca