Zdrava Srbija Instagram

Суручица - биљни аспирин


Зачинско и лековито биље, 18.08.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Суручица је веома корисна и лековита биљка која се недовољно употребљава. Тек од пре два или три века она се значајније помиње у књигама о лечењу биљем. Ову становницу влажних ливада свакако треба уврстити у своју кућну биљну апотеку.
Суручица, медуника или коначарa (Filipendula ulmaria) обично расте поред река и потока на земљишту које задржава воду. Њени листови подсећају донекле на папрат, а цветови су ситни, бели и скупљени у цваст на врху стабљике. Суручица садржи салицилнa једињења која се у органима за варење претварају у салицилну киселину, једињење захваљујући коме суручица смирује упале и ублажава бол. Компанија Бајер је салицилна једињења заштитила под комерцијалним именом аспирин. Суручица се баш као и овај чувени лек употребљава код повишене телесне температуре, реуматизма, артритиса, упале мишића. Такође, суручица је показале добре резултате у лечењу главобоље, зубобоље и бола у зглобовима. Поред салицилата, суручица садржи и танине и флавоноиде који умирују мишићне грчеве и решавају проблеме са дигестивним трактом. Украјински научници потврдили су благотворно деловање Суручицe на чир на желуцу.Ова биљка делује и антисептично посебно код инфекција уринарног тракта. Препоручује се и у курама мршављења, посебно за оне особе које су склоне нагомилавању течности. Суручица подстиче знојење па се препоручује код повишене температуре, грипа и прехлада. Док липа и зова изазивају знојење само код болесних особа (које пате од неке врсте вирусне или бактеријске инфекције) суручица помаже свима да се презноје и осећају боље.


У етарском уљу ове биљке има и ванилина који чају даје пријатан мирис. У средњем веку суручица се додавала у пиво и вино ради укуса. Суручицу не треба да узимају особе које су алергичне на аспирин или они који пате од астме.
Чајна мешавина против реуматизма:

Суручица (Filipendula ulmaria) 100g
Дивља дан и ноћ (Viola tricolor) 100g
Раставић (Equisetum arvense) 100g

Све биљке помешати па 3 супене кашике смеше прелити са 750ml кључале воде, промешати, поклопити и оставити пола сата. Процедити и пити у току дана у мањим гутљаима.
Чајна мешавина против главобоље:

Суручица (Filipendula ulmaria) 100g
Матичњак (Melissa officinalis) 100g
Валеријана (Valeriana officinalis) 50g

Све биљке помешати па 3 супене кашике смеше прелити са 750ml кључале воде, промешати, поклопити и оставити пола сата. Процедити и пити у току дана у мањим гутљајима. Ова мешавина посебно помаже код главобоља изазваних нервном напетошћу.
Чајна мешавина за мршављење:

Суручица (Filipendula ulmaria) 100g
Анис (Pimpinela anisum) 100g
Ланено семе (Linni semen) 100g
Крушина (Rhamnus frangula) 100g

Све биљке помешати. 4 супене кашике смеше прелити литром кључале воде, промешати поклопити и оставити да стоји пола сата. Процедити и пити незаслађено у току дана у мањим гутљаима. Чај се пије месец дана, па се прави пауза 10 дана. Након тога цео процес се још једном понови.


Чајна мешавина против грипа и повишене температуре:

Суручица (Filipendula ulmaria) 50g
Зова (Sambucus nigra) 50g
Клека (Juniperus communis) 50g
Матичњак (Melissa officinalis) 50g

Све биљке помешати. Две супене кашике смеше прелити са 300ml кључале воде, промешати поклопити и оставити да стоји 10 минута. Процедити попити што топлије, по жељи заслађено медом. Пити три шоље на дан.
Момчило Антонијевић
Текст преузет са http://www.snagabilja.com/


Bookmark and Share

Mala Pijaca