Zdrava Srbija Instagram

Suručica - biljni aspirin


Začinsko i lekovito bilje, 18.08.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareSuručica je veoma korisna i lekovita biljka koja se nedovoljno upotrebljava. Tek od pre dva ili tri veka ona se značajnije pominje u knjigama o lečenju biljem. Ovu stanovnicu vlažnih livada svakako treba uvrstiti u svoju kućnu biljnu apoteku.
Suručica, medunika ili konačara (Filipendula ulmaria) obično raste pored reka i potoka na zemljištu koje zadržava vodu. Njeni listovi podsećaju donekle na paprat, a cvetovi su sitni, beli i skupljeni u cvast na vrhu stabljike. Suručica sadrži salicilna jedinjenja koja se u organima za varenje pretvaraju u salicilnu kiselinu, jedinjenje zahvaljujući kome suručica smiruje upale i ublažava bol. Kompanija Bajer je salicilna jedinjenja zaštitila pod komercijalnim imenom aspirin. Suručica se baš kao i ovaj čuveni lek upotrebljava kod povišene telesne temperature, reumatizma, artritisa, upale mišića. Takođe, suručica je pokazale dobre rezultate u lečenju glavobolje, zubobolje i bola u zglobovima. Pored salicilata, suručica sadrži i tanine i flavonoide koji umiruju mišićne grčeve i rešavaju probleme sa digestivnim traktom. Ukrajinski naučnici potvrdili su blagotvorno delovanje Suručice na čir na želucu.Ova biljka deluje i antiseptično posebno kod infekcija urinarnog trakta. Preporučuje se i u kurama mršavljenja, posebno za one osobe koje su sklone nagomilavanju tečnosti. Suručica podstiče znojenje pa se preporučuje kod povišene temperature, gripa i prehlada. Dok lipa i zova izazivaju znojenje samo kod bolesnih osoba (koje pate od neke vrste virusne ili bakterijske infekcije) suručica pomaže svima da se preznoje i osećaju bolje.


U etarskom ulju ove biljke ima i vanilina koji čaju daje prijatan miris. U srednjem veku suručica se dodavala u pivo i vino radi ukusa. Suručicu ne treba da uzimaju osobe koje su alergične na aspirin ili oni koji pate od astme.
Čajna mešavina protiv reumatizma:

Suručica (Filipendula ulmaria) 100g
Divlja dan i noć (Viola tricolor) 100g
Rastavić (Equisetum arvense) 100g

Sve biljke pomešati pa 3 supene kašike smeše preliti sa 750ml ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti pola sata. Procediti i piti u toku dana u manjim gutljaima.
Čajna mešavina protiv glavobolje:

Suručica (Filipendula ulmaria) 100g
Matičnjak (Melissa officinalis) 100g
Valerijana (Valeriana officinalis) 50g

Sve biljke pomešati pa 3 supene kašike smeše preliti sa 750ml ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti pola sata. Procediti i piti u toku dana u manjim gutljajima. Ova mešavina posebno pomaže kod glavobolja izazvanih nervnom napetošću.
Čajna mešavina za mršavljenje:

Suručica (Filipendula ulmaria) 100g
Anis (Pimpinela anisum) 100g
Laneno seme (Linni semen) 100g
Krušina (Rhamnus frangula) 100g

Sve biljke pomešati. 4 supene kašike smeše preliti litrom ključale vode, promešati poklopiti i ostaviti da stoji pola sata. Procediti i piti nezaslađeno u toku dana u manjim gutljaima. Čaj se pije mesec dana, pa se pravi pauza 10 dana. Nakon toga ceo proces se još jednom ponovi.


Čajna mešavina protiv gripa i povišene temperature:

Suručica (Filipendula ulmaria) 50g
Zova (Sambucus nigra) 50g
Kleka (Juniperus communis) 50g
Matičnjak (Melissa officinalis) 50g

Sve biljke pomešati. Dve supene kašike smeše preliti sa 300ml ključale vode, promešati poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta. Procediti popiti što toplije, po želji zaslađeno medom. Piti tri šolje na dan.
Momčilo Antonijević
Tekst preuzet sa http://www.snagabilja.com/Bookmark and Share

Mala Pijaca