Zdrava Srbija Instagram

Добричица- права биљка за дисајне органе


Зачинско и лековито биље, 22.08.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Врло често народ лековитим и мирисним биљкама даје поетична имена која недвосмислено указују на благотворни ефекат на људско здравље. То је свакоме јасно када чује за здравац, мајчину душицу, нану, ангелику, милоглед, богородичину траву. По истој логици опасне, отровне биљке имају имена која упозоравају: чемерика, бесник, кужњак, кукурек, буника.
Добричица (Glechoma hederacea) спада у прву групу биљака. То је неугледна, приземна биљка која цвета од пролећа. Њени ситни плави цветићи и меки баршунасти листићи миришу слично нани. Своје поетично име дугује веровању Словена да може човека учинити бољим. Ова биљка се вековима употребљава у терапији. Њену лековитост познавао је још Гален који је ову биљку препоручивао онима који болују од очних болести. У западној Европи у средњем веку ова биљка се користила да се избистри пиво и сачува његова исправност током дугих поморских путовања. Свеже исцеђени сок добричице у америчкој народној медицини користи се против главобоље, неуралгије и вртоглавице. Довољно је накапати неколико капи у сваку ноздрву.Добричица садржи флавоноиде (кверцитин, апигенин и лутеолин), танине, сесквитерпене, горке материје, мало есенцијалног уља, сапонина и смоле. Добричица је веома добар биљни лек за болести респираторних органа. Користи се у мешавинама против кашља, опструктивног бронхитиса, астме и упале плућа. Нарочито је добра комбинација добричице, подбела, слатког корена и мајчине душице. Становници Алпа свеже исцеђени сок добричице мешају са козјим млеком и ту мешавину дају против болести плућа. Када своја лековита својства удружи са копривом, боквицом и жалфијом отклања симптоме алергијског ринитиса.
Добричица делује и диуретично и противупално па се препоручује против тегоба уринарног тракта. Такође, успешно се користи и против целулита како споља (облоге, лосиони, маске) тако и изнутра као чај за детоксикацију.Захваљујући флавоноидима ова биљка је имуностимулатор и изванредно средство за јачање организма. Чај од добричице посебно је користан онима који се опорављају од вирусних и бактеријских инфекција органа за дисање и варење, као и онима који пате од малокрвности (посебно у комбинацији са листом коприве, мајчином душицом и луцерком).Добричица је безопасна биљка која се може давати и деци, нарочито ако неће да једу, јер је чај од добричице пријатног укуса.Чајна мешавина против кашља и бронхитиса

Добричица (Glechoma hederacea) 100g
Слатки корен (Glichiryza glabra) 50g
Морач (Foebiculum vulgare) 50g
Дивљи дан и ноћ (Viola tricolor) 100g

Све биљке помешати, па 5 супених кашика прелити литром кључале воде, промешати, поклопити и оставити пола сата. Процедити и попити у току дана заслађено медом.
Чајна мешавина за јачање организма

Добричица (Glechoma hederacea) 100g
Ива (Teucrium montanum) 100g
Хајдучка трава (Achilea millefolium) 100g
Коприва (Urtica dioica) 100g
Маслачак корен (Taraxacum officinale) 100g
Винка (Vinka minor) 100g

Све биљке помешати, па три супене кашике прелити са 600 ml кључале воде, промешати, поклопити и оставити да одстоји 1 сат. Процедити и попити подељено у три дозе пола сата пре јела незаслађено.


Чајна мешавина против целулита

Суручица (Filipendula ulmaria) 100g
Раставић (Equisetum arvense) 100g
Добричица (Gelchoma hederacea) 100g
Морач (Foeniculum vulgare) 100g
Кукурузна свила (Zea majus) 100g

Пет супених кашика смеше ових биљака прелијте литром хладне воде и загревајте до кључања. Кад проври, наставите са кувањем 2-3 минута, скините са шпорета и оставите да се охлади 1 сат. Процедите и попијте у току дана у мањим гутљајима.

Момчило Антонијевић
Текст преузет са http://www.snagabilja.com/


Bookmark and Share

Mala Pijaca