Zdrava Srbija Instagram

Dobričica- prava biljka za disajne organe


Začinsko i lekovito bilje, 22.08.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareVrlo često narod lekovitim i mirisnim biljkama daje poetična imena koja nedvosmisleno ukazuju na blagotvorni efekat na ljudsko zdravlje. To je svakome jasno kada čuje za zdravac, majčinu dušicu, nanu, angeliku, milogled, bogorodičinu travu. Po istoj logici opasne, otrovne biljke imaju imena koja upozoravaju: čemerika, besnik, kužnjak, kukurek, bunika.
Dobričica (Glechoma hederacea) spada u prvu grupu biljaka. To je neugledna, prizemna biljka koja cveta od proleća. Njeni sitni plavi cvetići i meki baršunasti listići mirišu slično nani. Svoje poetično ime duguje verovanju Slovena da može čoveka učiniti boljim. Ova biljka se vekovima upotrebljava u terapiji. Njenu lekovitost poznavao je još Galen koji je ovu biljku preporučivao onima koji boluju od očnih bolesti. U zapadnoj Evropi u srednjem veku ova biljka se koristila da se izbistri pivo i sačuva njegova ispravnost tokom dugih pomorskih putovanja. Sveže isceđeni sok dobričice u američkoj narodnoj medicini koristi se protiv glavobolje, neuralgije i vrtoglavice. Dovoljno je nakapati nekoliko kapi u svaku nozdrvu.Dobričica sadrži flavonoide (kvercitin, apigenin i luteolin), tanine, seskviterpene, gorke materije, malo esencijalnog ulja, saponina i smole. Dobričica je veoma dobar biljni lek za bolesti respiratornih organa. Koristi se u mešavinama protiv kašlja, opstruktivnog bronhitisa, astme i upale pluća. Naročito je dobra kombinacija dobričice, podbela, slatkog korena i majčine dušice. Stanovnici Alpa sveže isceđeni sok dobričice mešaju sa kozjim mlekom i tu mešavinu daju protiv bolesti pluća. Kada svoja lekovita svojstva udruži sa koprivom, bokvicom i žalfijom otklanja simptome alergijskog rinitisa.
Dobričica deluje i diuretično i protivupalno pa se preporučuje protiv tegoba urinarnog trakta. Takođe, uspešno se koristi i protiv celulita kako spolja (obloge, losioni, maske) tako i iznutra kao čaj za detoksikaciju.Zahvaljujući flavonoidima ova biljka je imunostimulator i izvanredno sredstvo za jačanje organizma. Čaj od dobričice posebno je koristan onima koji se oporavljaju od virusnih i bakterijskih infekcija organa za disanje i varenje, kao i onima koji pate od malokrvnosti (posebno u kombinaciji sa listom koprive, majčinom dušicom i lucerkom).Dobričica je bezopasna biljka koja se može davati i deci, naročito ako neće da jedu, jer je čaj od dobričice prijatnog ukusa.Čajna mešavina protiv kašlja i bronhitisa

Dobričica (Glechoma hederacea) 100g
Slatki koren (Glichiryza glabra) 50g
Morač (Foebiculum vulgare) 50g
Divlji dan i noć (Viola tricolor) 100g

Sve biljke pomešati, pa 5 supenih kašika preliti litrom ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti pola sata. Procediti i popiti u toku dana zaslađeno medom.
Čajna mešavina za jačanje organizma

Dobričica (Glechoma hederacea) 100g
Iva (Teucrium montanum) 100g
Hajdučka trava (Achilea millefolium) 100g
Kopriva (Urtica dioica) 100g
Maslačak koren (Taraxacum officinale) 100g
Vinka (Vinka minor) 100g

Sve biljke pomešati, pa tri supene kašike preliti sa 600 ml ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da odstoji 1 sat. Procediti i popiti podeljeno u tri doze pola sata pre jela nezaslađeno.


Čajna mešavina protiv celulita

Suručica (Filipendula ulmaria) 100g
Rastavić (Equisetum arvense) 100g
Dobričica (Gelchoma hederacea) 100g
Morač (Foeniculum vulgare) 100g
Kukuruzna svila (Zea majus) 100g

Pet supenih kašika smeše ovih biljaka prelijte litrom hladne vode i zagrevajte do ključanja. Kad provri, nastavite sa kuvanjem 2-3 minuta, skinite sa šporeta i ostavite da se ohladi 1 sat. Procedite i popijte u toku dana u manjim gutljajima.

Momčilo Antonijević
Tekst preuzet sa http://www.snagabilja.com/Bookmark and Share

Mala Pijaca