Zdrava Srbija Instagram

Хмељ - савезник жена


Зачинско и лековито биље, 28.08.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Иако се пиво традиционално сматра правим пићем за праве мушкарчине, чињеница је да је оно идеално за лепши пол. Шишарице хмеља које овом пићу дају препознатиљив укус су веома богате фитоестрогеним супстанцама, па је пиво идеално за даме у менопаузи, али и оне жене које пате од нередовних и болних менструација.


Хмељ (Humulus lupulus) гаји се широм Европе и Америке, првенствено за потребе пиварске индустрије. Пре око 1000 година Европљани су почели да додају шишарице ове биљке у пиво да би га зачинили и подарили му дивну, помало горку ноту, али и да би пиво заштитили од пребрзог пропадања. Давно је примећено да људи који у септембру беру плодове хмеља врло брзо постану поспани. То се дешава зато што се део смоле са биљке кроз кожу или додиривањем уста доспева у организам. Традиционална медицина вековима хмељ сматра једним од најефикаснијих средстава за лечење несанице и нервозе. За миран сан свима који не могу да спавају препоручује се чајна мешавина од једнаких делова хмеља, камилице и матичњака.


Постоји још један традиционални начин за лечење несанице - спавање на јастуку напуњеном шишарицама хмеља. Горки укус, али и антибактеријаско деловање хмељ дугује присуству две супстанце, хумулина и лупулина. Помешан са наном, ланеним семеном и морачом, хмељ jе добар народни лек за нервозна црева и проблеме са варењем. Традиционално хмељ се користи и за уклањање перути нарочито у комбинацији са копривом.Помешан са хајдучком травом и вирком хмељ је користан за ублажавање болних менструација. Када се помеша са раставићем хмељ подстиче избацивање нагомиланих токсина из организма. Користи се и код кожних проблема. Тинктура је корисна за дезинфексију посекотина, а екстракт хмеља ставља се у креме за лице да би кожа била нежна и мека и да би се спречило превремно настајење бора.

Чајна мешавина за жене у менопаузи

хмељ (Humulus lupulus) 100g
матичњак (Melissa officinalis) 100g
жалфија (Salvia officinalis) 100g
луцерка (Medicago sativa) 100g

Све биљке помешати па четири супене кашике смеша прелити литром кључале воде, промешати поклопити и оставити пола сата. Процедити и попити у току дана. Овај чај посебно је користан за оне даме које муче промене расположења и несаница.
Чајна мешавина за миран сан


хмељ (Humulus lupulus) 100g
матичњак (Melissa officinalis) 100g
валеријана (Valeriana officinalis) 100g
камилица (Matricaria chamomilla) 100g


Све биљке помешати па две супене кашике смеша прелити шољом кључале воде, промешати поклопити и оставити пола сата. Процедити и попити пре спавања.

Чајна мешавина против болних менструација

хмељ (Humulus lupulus) 100g
хајдучица (Achillea millefolium) 100g
вирак (Alchemila vulgaris) 100g

Све биљке помешати па четири супене кашике смеша прелити са 750ml кључале воде, промешати поклопити и оставити пола сата. Процедити и попити у току дана у мањим гутљајима.

Момчило Антонијевић
http://www.snagabilja.com/


Bookmark and Share

Mala Pijaca