Zdrava Srbija Instagram

Hmelj - saveznik žena


Začinsko i lekovito bilje, 28.08.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareIako se pivo tradicionalno smatra pravim pićem za prave muškarčine, činjenica je da je ono idealno za lepši pol. Šišarice hmelja koje ovom piću daju prepoznatiljiv ukus su veoma bogate fitoestrogenim supstancama, pa je pivo idealno za dame u menopauzi, ali i one žene koje pate od neredovnih i bolnih menstruacija.


Hmelj (Humulus lupulus) gaji se širom Evrope i Amerike, prvenstveno za potrebe pivarske industrije. Pre oko 1000 godina Evropljani su počeli da dodaju šišarice ove biljke u pivo da bi ga začinili i podarili mu divnu, pomalo gorku notu, ali i da bi pivo zaštitili od prebrzog propadanja. Davno je primećeno da ljudi koji u septembru beru plodove hmelja vrlo brzo postanu pospani. To se dešava zato što se deo smole sa biljke kroz kožu ili dodirivanjem usta dospeva u organizam. Tradicionalna medicina vekovima hmelj smatra jednim od najefikasnijih sredstava za lečenje nesanice i nervoze. Za miran san svima koji ne mogu da spavaju preporučuje se čajna mešavina od jednakih delova hmelja, kamilice i matičnjaka.


Postoji još jedan tradicionalni način za lečenje nesanice - spavanje na jastuku napunjenom šišaricama hmelja. Gorki ukus, ali i antibakterijasko delovanje hmelj duguje prisustvu dve supstance, humulina i lupulina. Pomešan sa nanom, lanenim semenom i moračom, hmelj je dobar narodni lek za nervozna creva i probleme sa varenjem. Tradicionalno hmelj se koristi i za uklanjanje peruti naročito u kombinaciji sa koprivom.Pomešan sa hajdučkom travom i virkom hmelj je koristan za ublažavanje bolnih menstruacija. Kada se pomeša sa rastavićem hmelj podstiče izbacivanje nagomilanih toksina iz organizma. Koristi se i kod kožnih problema. Tinktura je korisna za dezinfeksiju posekotina, a ekstrakt hmelja stavlja se u kreme za lice da bi koža bila nežna i meka i da bi se sprečilo prevremno nastajenje bora.

Čajna mešavina za žene u menopauzi

hmelj (Humulus lupulus) 100g
matičnjak (Melissa officinalis) 100g
žalfija (Salvia officinalis) 100g
lucerka (Medicago sativa) 100g

Sve biljke pomešati pa četiri supene kašike smeša preliti litrom ključale vode, promešati poklopiti i ostaviti pola sata. Procediti i popiti u toku dana. Ovaj čaj posebno je koristan za one dame koje muče promene raspoloženja i nesanica.
Čajna mešavina za miran san


hmelj (Humulus lupulus) 100g
matičnjak (Melissa officinalis) 100g
valerijana (Valeriana officinalis) 100g
kamilica (Matricaria chamomilla) 100g


Sve biljke pomešati pa dve supene kašike smeša preliti šoljom ključale vode, promešati poklopiti i ostaviti pola sata. Procediti i popiti pre spavanja.

Čajna mešavina protiv bolnih menstruacija

hmelj (Humulus lupulus) 100g
hajdučica (Achillea millefolium) 100g
virak (Alchemila vulgaris) 100g

Sve biljke pomešati pa četiri supene kašike smeša preliti sa 750ml ključale vode, promešati poklopiti i ostaviti pola sata. Procediti i popiti u toku dana u manjim gutljajima.

Momčilo Antonijević
http://www.snagabilja.com/Bookmark and Share

Mala Pijaca