Zdrava Srbija Instagram

КУРКУМА


Зачинско и лековито биље, 19.09.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Куркума (лат. Curcuma longa) је вишегодишња зељаста биљка која потиче из тропске Јужне Азије. Припада фамилији ђумбира и употребљава се као зачин. Куркумин, супстанца изолована из куркуме, обележена је као прехрамбени адитив знаком Е100. Њена улога је да заштити прехрамбрене продукте од сунца. У комбинацији са Е160б, куркумин се користи при бојењу сира, јогурта, салата, неких путера и маргарина. Такође се користи да да жуту боју у припреми сенфа, конзервираној пилетини и другој јефтинијој храни.Куркума је биљка из породице ђумбира, Zingiberaceae, која расте углавном у јужној Азији.Од њеног корена прави се зачин упечатљиве жуте боје, коју дугује састојку куркумину.Тај зачин је познат широм света захваљујући својим многоструким лековитим својствима.Она је један од главних састојака зачина кари. Управо због куркуме кари има тако лепу жуту боју.


Куркума се користи и као природно бојило, у изради козметике те као природан пестицид. Ако случајно видите на етикети производа број Е100, немојте страховати. То је природно бојило куркумин!Лековита својства куркуме


Куркума је један од најмоћнијих природних лекова. Активни лековити састојак у куркуми се зове куркумин. Медицинска својства овог зачина постепено су се разоткривала током векова. Већ одавно је извесно да куркума поседује анти-упална својства, али недавна истраживања су показала да је куркума - право чудо природе.


Потврђен је благотворни учинак куркуме код многих тегоба од рака до Алцхајмерове болести.
У источњачкој медицини куркума је од давнина позната као биљка која јача и негује организам.Куркума користи се за:


јачање пробаве
обнављање цревне флоре
смањење надутости
чишћење јетре и жучног мехура
нормализацију менструације
смањење упала код артритиса
чишћење крви
стимулисање рада метаболизма
кожне проблеме
тегобе дисајних путева
против гљивица и бактерија
против цревних паразита


Код нас је куркума била непозната до касних година 20. века. Међутим, истраживања све више разоткривају лековити састав и деловање куркуме. Овај зачин постаје све популарнији не само у кухињи, него и као додатак исхрани. По нутритивним вредностима, куркума је богат извор гвожђа, мангана, витами на B6, дијеталних влакана и калијума.


Резултати бројних истраживања показују да је куркума делотворна у лечењу артритиса, дерматитиса и екцема, жгаравице, инфекција, чира, бубрежних и жучних каменаца.
Штити од многих врста рака


Једна од најбитнијих функција куркуме је њено разноврсно антиканцерогено деловање. Верује се да је то због њених антиоксидативних, антиупалних и имуностимулирајућих својстава. Куркума је најефикаснија у превенцији рака јајника.

Такође је од помоћи женама у менопаузи које узимају хормонске лекове, за смањивање ризика од рака дојке.

Друга истраживања указују на то да куркума помаже у превенцији рака дебелог црева и простате те спречава леукемију код деце.

Ефикасно помаже код реуме и артритиса

Због својих својстава антиупалних куркума се често користи у природним производима за лечење артритиса.
Неке биљке делотворношћу премашују конвенционалне лекове против артритиса, а међу њима је и куркума.

Куркума је доказала своје противупално деловање у бројним истраживањима. Куркумин - главни активни састојак у куркуми-ефикасно је ублажио јутарњу укоченост и отеклине зглобова.

1200 mg куркумина је деловало против артритиса једнако као и 300 милиграма противупалног лека фенилбутазон.

За разлику од конвенционалних лекова против артритиса, куркумин не узрокује бројне нуспојаве. Природан је и сигуран.Куркума такође делује као средство против болова и упала. Истраживања показују да подстиче стварање Cок-2-ензима, који умањује бол узроковану артритисом.Помаже код холестерола, шећера и гљивица

У другим испитивањима куркумин се показао ефикасним у снижавању холестерола и шећера, спречава згрушавање крви, жгаравицу и заштитио јетру од штетних материја.

Куркумин такође може представљати природну терапију за упалне болести црева попут Chronove болести и улцерозног колитиса.

Куркума се сматра једним од најјачих природних антибиотика, али за разлику од осталих антибиотика који уништавају добре бактерије и флору у цревима, она помаже развоју добрих бактерија.

Осим за унутрашње проблеме, куркума је одлична и за лечење кожних проблема попут дерматитиса, екцема и псоријазе.

Ваља споменути и њено моћно антигљивично деловање, особито у случају кандиде.

Да бисте спречили ширење кандиде, користите куркуму орално (у облику капсула) и локално - у облику пасте направљене од кашичице куркуме и мало воде.


Већ смо навели да се куркума навелико користи у прехрамбеној индустрији те се природно поставља питање зашто га уопште посебно додавати јелима. Одговор је једноставан. Куркума је јако добра за наше здравље. Она припада породици ђумбира. Она је природан јак антисептик и антибактеријски агент .

У лабораторијама се показало да у комбинацији са карфиолом спречава канцер простате и зауставља развој већ постојећих канцерогених ћелија. Куркума је природни детоксификатор јетре.


Куркумин (активни састојак куркуме) је моћни антиоксидант. Куркумин смањује нивое 2 ензима у телу који проузрокују упале. Због својих својстава умањивања упала користу се као природни састојак за лечење артритиса и реуматског артритиса. Такође спречава згрушавање крви.


Bookmark and Share

Mala Pijaca