Zdrava Srbija Instagram

KURKUMA


Začinsko i lekovito bilje, 19.09.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareKurkuma (lat. Curcuma longa) je višegodišnja zeljasta biljka koja potiče iz tropske Južne Azije. Pripada familiji đumbira i upotrebljava se kao začin. Kurkumin, supstanca izolovana iz kurkume, obeležena je kao prehrambeni aditiv znakom E100. Njena uloga je da zaštiti prehrambrene produkte od sunca. U kombinaciji sa E160b, kurkumin se koristi pri bojenju sira, jogurta, salata, nekih putera i margarina. Takođe se koristi da da žutu boju u pripremi senfa, konzerviranoj piletini i drugoj jeftinijoj hrani.Kurkuma je biljka iz porodice đumbira, Zingiberaceae, koja raste uglavnom u južnoj Aziji.Od njenog korena pravi se začin upečatljive žute boje, koju duguje sastojku kurkuminu.Taj začin je poznat širom sveta zahvaljujući svojim mnogostrukim lekovitim svojstvima.Ona je jedan od glavnih sastojaka začina kari. Upravo zbog kurkume kari ima tako lepu žutu boju.


Kurkuma se koristi i kao prirodno bojilo, u izradi kozmetike te kao prirodan pesticid. Ako slučajno vidite na etiketi proizvoda broj E100, nemojte strahovati. To je prirodno bojilo kurkumin!Lekovita svojstva kurkume


Kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih lekova. Aktivni lekoviti sastojak u kurkumi se zove kurkumin. Medicinska svojstva ovog začina postepeno su se razotkrivala tokom vekova. Već odavno je izvesno da kurkuma poseduje anti-upalna svojstva, ali nedavna istraživanja su pokazala da je kurkuma - pravo čudo prirode.


Potvrđen je blagotvorni učinak kurkume kod mnogih tegoba od raka do Alchajmerove bolesti.
U istočnjačkoj medicini kurkuma je od davnina poznata kao biljka koja jača i neguje organizam.Kurkuma koristi se za:


jačanje probave
obnavljanje crevne flore
smanjenje nadutosti
čišćenje jetre i žučnog mehura
normalizaciju menstruacije
smanjenje upala kod artritisa
čišćenje krvi
stimulisanje rada metabolizma
kožne probleme
tegobe disajnih puteva
protiv gljivica i bakterija
protiv crevnih parazita


Kod nas je kurkuma bila nepoznata do kasnih godina 20. veka. Međutim, istraživanja sve više razotkrivaju lekoviti sastav i delovanje kurkume. Ovaj začin postaje sve popularniji ne samo u kuhinji, nego i kao dodatak ishrani. Po nutritivnim vrednostima, kurkuma je bogat izvor gvožđa, mangana, vitami na B6, dijetalnih vlakana i kalijuma.


Rezultati brojnih istraživanja pokazuju da je kurkuma delotvorna u lečenju artritisa, dermatitisa i ekcema, žgaravice, infekcija, čira, bubrežnih i žučnih kamenaca.
Štiti od mnogih vrsta raka


Jedna od najbitnijih funkcija kurkume je njeno raznovrsno antikancerogeno delovanje. Veruje se da je to zbog njenih antioksidativnih, antiupalnih i imunostimulirajućih svojstava. Kurkuma je najefikasnija u prevenciji raka jajnika.

Takođe je od pomoći ženama u menopauzi koje uzimaju hormonske lekove, za smanjivanje rizika od raka dojke.

Druga istraživanja ukazuju na to da kurkuma pomaže u prevenciji raka debelog creva i prostate te sprečava leukemiju kod dece.

Efikasno pomaže kod reume i artritisa

Zbog svojih svojstava antiupalnih kurkuma se često koristi u prirodnim proizvodima za lečenje artritisa.
Neke biljke delotvornošću premašuju konvencionalne lekove protiv artritisa, a među njima je i kurkuma.

Kurkuma je dokazala svoje protivupalno delovanje u brojnim istraživanjima. Kurkumin - glavni aktivni sastojak u kurkumi-efikasno je ublažio jutarnju ukočenost i otekline zglobova.

1200 mg kurkumina je delovalo protiv artritisa jednako kao i 300 miligrama protivupalnog leka fenilbutazon.

Za razliku od konvencionalnih lekova protiv artritisa, kurkumin ne uzrokuje brojne nuspojave. Prirodan je i siguran.Kurkuma takođe deluje kao sredstvo protiv bolova i upala. Istraživanja pokazuju da podstiče stvaranje Cok-2-enzima, koji umanjuje bol uzrokovanu artritisom.Pomaže kod holesterola, šećera i gljivica

U drugim ispitivanjima kurkumin se pokazao efikasnim u snižavanju holesterola i šećera, sprečava zgrušavanje krvi, žgaravicu i zaštitio jetru od štetnih materija.

Kurkumin takođe može predstavljati prirodnu terapiju za upalne bolesti creva poput Chronove bolesti i ulceroznog kolitisa.

Kurkuma se smatra jednim od najjačih prirodnih antibiotika, ali za razliku od ostalih antibiotika koji uništavaju dobre bakterije i floru u crevima, ona pomaže razvoju dobrih bakterija.

Osim za unutrašnje probleme, kurkuma je odlična i za lečenje kožnih problema poput dermatitisa, ekcema i psorijaze.

Valja spomenuti i njeno moćno antigljivično delovanje, osobito u slučaju kandide.

Da biste sprečili širenje kandide, koristite kurkumu oralno (u obliku kapsula) i lokalno - u obliku paste napravljene od kašičice kurkume i malo vode.


Već smo naveli da se kurkuma naveliko koristi u prehrambenoj industriji te se prirodno postavlja pitanje zašto ga uopšte posebno dodavati jelima. Odgovor je jednostavan. Kurkuma je jako dobra za naše zdravlje. Ona pripada porodici đumbira. Ona je prirodan jak antiseptik i antibakterijski agent .

U laboratorijama se pokazalo da u kombinaciji sa karfiolom sprečava kancer prostate i zaustavlja razvoj već postojećih kancerogenih ćelija. Kurkuma je prirodni detoksifikator jetre.


Kurkumin (aktivni sastojak kurkume) je moćni antioksidant. Kurkumin smanjuje nivoe 2 enzima u telu koji prouzrokuju upale. Zbog svojih svojstava umanjivanja upala koristu se kao prirodni sastojak za lečenje artritisa i reumatskog artritisa. Takođe sprečava zgrušavanje krvi.Bookmark and Share

Mala Pijaca