Zdrava Srbija Instagram

Зелени кровови 2. део


Екодом, 11.03.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Типови зелених крововаЗелени кровови представљају делимично или потпуно прекривене кровове грађевина вегетацијом која се налази изнад водонепропусног слоја мембране.

Последњих година зелени кровови све више постају незаобилазни у пројектима урбаниста, грађевинара и архитеката, пре свега због могућности ублажавања екстремних временских услова. Док летње температуре на стандардним крововима могу достићи и до 65°С, зелени кровови могу охладити оближње површине за око 16 - 17°С, што их по ефикасности смешта одмах иза уличних стабала, па на тај начин смањују феномен урбаних топлотних острва.Постоје три типа зелених кровова.

1. Екстензивни тип

Ово је тип крова који се не користи као простор за боравак, већ се користе само његове техничке и естетске предности.

Сврха екстензивног кровног врта је имати природну, лагану вегетацију која захтева минимално одржавање. Осмишљен је стандардни вишеслојни дизајн екстензивног кровног врта, који укључује слојеве за различите функције: слој који омогућава раст вегетације, филтрирање и дренажу. Слој који омогућава раст вегетације је супстрат са минералним саставом и са малим уделом органске материје. Супстрат мора имати способност задржавања воде и нутријената и пружити довољно простора за корење биљака.

Вишак воде који биљке не могу упити треба поуздано отклонити. Дренажни слој, који има функцију акумулације и дренаже, такође је саставни део овог система. Између супстрата и дренажног слоја поставља се филтерски слој који задржава фине честице из супстрата и тиме осигурава да дренажни систем дугорочно обавља своју функцију.Маса система је углавном одређена супстратом. Тежина стандардног минералног супстрата отприлике износи 10 - 13 kg/m2 по цм дебљине слоја у стању засићености водом. За садњу нпр. седума, препоручује се дебљина супстрата минимално 6cm. Када је укључена вегетација, филтерски и дренажни слој, маса износи отприлике 70 - 100 kg/m2.
Користећи посебан систем за лаке кровне вртове за кровове са ниском носивошћу, укупна маса може се задржати испод 70kg/m2. Али тада вегетација има ограничен коренски простор.

Екстензивно биље захтева минимално одржавање, што не значи да га уопште не захтева. Најважнији је редовно пљевљење корова и ђубрење супстрата када је то потребно.

Све док жељена вегетација не прекрије жељену површину крова након једне или две сезоне, потребно је мало више одржавања. После тога, екстензивни кров је довољно одржавати два пута годишње, најбоље у рано пролеће и јесен.

2. Полуинтензивни тип

Овај тип зеленог крова има растиње средње висине од 25-50cm, а дубина земље је око 20cm, што додаје терет од око 250 kg/m2 на зграду. Он је комбинација интензивног и екстензивног типа зеленог крова.Одржавање је потребно на сваких 6 месеци, а биљке које се саде нису тешке за одржавање, и то су разне биљке из породице трске и седуми средњег раста.


3. Интензивни тип

Они пружају могућност коришћења као и било која зелена површина у природи. На тај начин се добијају кровни вртови. Поред тога што имају широку могућност коришћења, они су знатно захтевнији, како код уградње, тако и код одржавања.


Кров је покривен већим жбуњем, дрвећем и вишим растињем од 50cm до 4 метра, са дубином земље од око 50cm. Додатни терет на зграду је око 400 kg/m2 и захтева регуларно одржавање. Потребно је чешће ђубрење и већа количина минерала за раст великих биљака. Веће биљке могу да буду ишчупане током олуја и јаких ветрова, па их треба додатно физички осигурати у земљи.


Уколико је вегетациони слој довољно дубок и осигурано је довољно воде и нутријената, услови за раст биљака на крову су једнако добри као и на земљи. Планирање интензивног зеленог крова, посебно избор прикладних биљака, захтева знање стручњака. Травњаци и ниско растиње захтевају бар 20cm супстрата. Упркос великом капацитету супстрата за задржавање воде, интензивно биље, а посебно травњаци, морају се редовно заливати током сушних месеци. Код вртова на крову, исто као и код било ког врта на земљи, постоји директна повезаност између одржавања и стања вегетације. С обзиром на широки спектар могућности интензивне садње, препоручује се утврђивање индивидуалног програма одржавања. Одржавање које захтевају интензивни зелени кровови много је веће него код екстензивних зелених кровова.

На слици је приказан пример интензивног зеленог крова са упутством за инсталацију истог на већ завршену или грађевину чија се грања планира. Један од главних предуслова јесте раван кров. Оваквим начином граде се такозвани мали паркови на комерцијалним зградама широм света.


Текст преузет са http://www.ekokuce.com


Bookmark and Share

Mala Pijaca