Zdrava Srbija Instagram

Како природним средствима одржати чистоћу куће (1)


Екодом, 04.04.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Да ли желите да ваша кућа буде чиста, а да се притом не трујете хемијским средствима за чишћење? Да ли желите да уштедите новац, а уједно сачувате здравље ваших ближњих? Решите се хемијских средстава за чишћење.Чистоћу своје куће одржавајте природним средствима, као што су то радиле ваше баке и прабаке.

Учините услугу себи и својим укућанима и почните да своју кућу одржавате природним средствима, која не само да су здравија и јефтинија од индустријских средстава за чишћење, већ су и доказано ефикаснија. Направити своје еколошки и здравствено прихватљиво средство за чишћење је врло једноставно. Потребно је само неколико јефтиних састојака и мало уложеног времена и труда. Оваква средства не само да су боља од већине индустријски произведених, већ њиховим коришћењем нећете угрозити своје здравље или загадити природу.

Након што испробате неки од ових препарата, више никад нећете купити хемијско средство. Природна средства за чишћење базирају се на природном сапуну, сирћету, лимуновом соку, глицерину, бораксу соди бикарбони, соли и етеричним уљима. Наведени састојци довољни су да ваша кућа и веш буду блиставо чисти и мирисни .

Детерџент за прање веша на свим температурама


Састојци:
млевени природни сапун (екстра јак) 800 g
сода за прање (натријум карбонат) 1000 g
боракс (натријум борат) 1200 g
сода бикарбона (натријум бикарбонат) 50 g
10-30 капи етеричног уља по жељи

Рецепт је за око 3 kg детерџента.

Измерите састојке, ставите их у велику посуду и детаљно их промешајте. Укапајте мирис у смесу и опет добро промешајте. Готов детерџент ставите у посуду са поклопцем.
Рок трајања овог детерџента је минимум годину дана. Мора се чувати на сувом и хладном месту, најбоље затворен како не би испарио мирис.Омекшивач за веш

Омекшивач који направите сами код куће знатно је јефтинији од куповног, али и здравији, будући да садржи само природне састојке.

100 g соде бикарбоне
600 ml алкохолног сирћета
700 ml дестиловане воде
етерично уље по избору

Припремите велику посуду од барем 4 литре у којој ћете помешати састојке. У њу сипајте соду бикарбону и додајте 100 ml воде. У овом тренутку не требате ништа мешати, него полако почните уливати сирће. Услед додавања сирћета, мешавина ће почети да кључа јер долази до хемијске реакције између сирћета и соде бикарбоне. Пустите мешавину да кључа неколико минута, како би се сода успешно отопила. Након тога додајте остатак воде, чиме ће се зауставити кључање. Тек тада почните мешати како бисте добили хомогену течност. У овом тренутку можете додати етерично уље по жељи.

Ако је реч о куповним уљима која су углавном разређена, можете додати 10-15 капи, али ако се ради о чистом етеричном уљу, онда ће пет капи бити и више него довољно.

На крају изаберите посуду са чепом у којој желите чувати готов производ.
Користите овај омекшивач као и сваки други, приликом прања веша додајте отприлике једну чашицу у део за омекшивач.

Средство за прање стакла

Састојци:
10 g млевеног природног сапуна (екстра јаког)
500 ml дестиловане воде
150 ml алкохола за чишћење
100 ml алкохолног белог сирћета
етерично уље

Рецепт је за око 750 ml детерџента.


Тачно измерите потребне састојке. Загрејте воду на 80оС и сипајте млевени сапун. Полако мешајте сапун док се не отопи. Кад се сапун потпуно отопио, у воду додајте остале састојке уз лагано мешање.

Готово средство чувајте у флаши са распршивачем. Рок трајања је минимум годину дана.Освеживач простора


Састојци:
етил алкохол 200 ml
дестилована вода 300 ml
етерично уље лимуна 8 ml
етерично уље мандарина 6 ml

Рецепт је за око 500 ml освеживача.


Прецизно измерите потребне састојке. Етерична уља помешајте са алкохолом, па додајте остале састојке. Готов освеживач простора чувајте у флаши са распршивачем. Етерична уља се неће у потпуности отопити, па је пре сваке употребе потребно протрести посуду. Не препоручује се третирање тканина и осетљивих површина овим средством.
Рок трајања је неограничен.

Домаће средство за уклањање каменца и гљивица


Састојци:

алкохолно бело сирће 250 ml
дестилована вода 200 ml
боракс 50 g
етил алкохол 50 ml
етерично уље еукалиптуса 10 ml


Рецепт је за око 500 ml средства.


Прецизно измерите потребне састојке. Етерично уље помешајте с алкохолом. Воду загрејте до кључања, склоните са извора топлоте, па уз мешање додајте боракс. Када се отопљени боракс охлади, додајте алкохол са етеричним уљем и на крају сирће. Добро промешајте и чувајте у флаши са распршивачем.

Пре сваке употребе протресите флашу. Средство је идеално за третирање керамичких и емајлираних површина, као и хромираних арматура, а може се користити и за стаклене и пластичне површине у купатилу или тоалету.

Рок трајања је неограничен.

Упутство за употребу:
Жељену површину третирајте средством, оставите да делује 10-20 минута. Пребришите влажном крпом. За површине које су обрасле каменцем или гљивицама поновите поступак 2-3 пута.


... наставиће се.


Bookmark and Share

Mala Pijaca