Zdrava Srbija Instagram

Kako prirodnim sredstvima održati čistoću kuće (1)


Ekodom, 04.04.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareDa li želite da vaša kuća bude čista, a da se pritom ne trujete hemijskim sredstvima za čišćenje? Da li želite da uštedite novac, a ujedno sačuvate zdravlje vaših bližnjih? Rešite se hemijskih sredstava za čišćenje.Čistoću svoje kuće održavajte prirodnim sredstvima, kao što su to radile vaše bake i prabake.

Učinite uslugu sebi i svojim ukućanima i počnite da svoju kuću održavate prirodnim sredstvima, koja ne samo da su zdravija i jeftinija od industrijskih sredstava za čišćenje, već su i dokazano efikasnija. Napraviti svoje ekološki i zdravstveno prihvatljivo sredstvo za čišćenje je vrlo jednostavno. Potrebno je samo nekoliko jeftinih sastojaka i malo uloženog vremena i truda. Ovakva sredstva ne samo da su bolja od većine industrijski proizvedenih, već njihovim korišćenjem nećete ugroziti svoje zdravlje ili zagaditi prirodu.

Nakon što isprobate neki od ovih preparata, više nikad nećete kupiti hemijsko sredstvo. Prirodna sredstva za čišćenje baziraju se na prirodnom sapunu, sirćetu, limunovom soku, glicerinu, boraksu sodi bikarboni, soli i eteričnim uljima. Navedeni sastojci dovoljni su da vaša kuća i veš budu blistavo čisti i mirisni .

Deterdžent za pranje veša na svim temperaturama


Sastojci:
mleveni prirodni sapun (ekstra jak) 800 g
soda za pranje (natrijum karbonat) 1000 g
boraks (natrijum borat) 1200 g
soda bikarbona (natrijum bikarbonat) 50 g
10-30 kapi eteričnog ulja po želji

Recept je za oko 3 kg deterdženta.

Izmerite sastojke, stavite ih u veliku posudu i detaljno ih promešajte. Ukapajte miris u smesu i opet dobro promešajte. Gotov deterdžent stavite u posudu sa poklopcem.
Rok trajanja ovog deterdženta je minimum godinu dana. Mora se čuvati na suvom i hladnom mestu, najbolje zatvoren kako ne bi ispario miris.Omekšivač za veš

Omekšivač koji napravite sami kod kuće znatno je jeftiniji od kupovnog, ali i zdraviji, budući da sadrži samo prirodne sastojke.

100 g sode bikarbone
600 ml alkoholnog sirćeta
700 ml destilovane vode
eterično ulje po izboru

Pripremite veliku posudu od barem 4 litre u kojoj ćete pomešati sastojke. U nju sipajte sodu bikarbonu i dodajte 100 ml vode. U ovom trenutku ne trebate ništa mešati, nego polako počnite ulivati sirće. Usled dodavanja sirćeta, mešavina će početi da ključa jer dolazi do hemijske reakcije između sirćeta i sode bikarbone. Pustite mešavinu da ključa nekoliko minuta, kako bi se soda uspešno otopila. Nakon toga dodajte ostatak vode, čime će se zaustaviti ključanje. Tek tada počnite mešati kako biste dobili homogenu tečnost. U ovom trenutku možete dodati eterično ulje po želji.

Ako je reč o kupovnim uljima koja su uglavnom razređena, možete dodati 10-15 kapi, ali ako se radi o čistom eteričnom ulju, onda će pet kapi biti i više nego dovoljno.

Na kraju izaberite posudu sa čepom u kojoj želite čuvati gotov proizvod.
Koristite ovaj omekšivač kao i svaki drugi, prilikom pranja veša dodajte otprilike jednu čašicu u deo za omekšivač.

Sredstvo za pranje stakla

Sastojci:
10 g mlevenog prirodnog sapuna (ekstra jakog)
500 ml destilovane vode
150 ml alkohola za čišćenje
100 ml alkoholnog belog sirćeta
eterično ulje

Recept je za oko 750 ml deterdženta.


Tačno izmerite potrebne sastojke. Zagrejte vodu na 80oS i sipajte mleveni sapun. Polako mešajte sapun dok se ne otopi. Kad se sapun potpuno otopio, u vodu dodajte ostale sastojke uz lagano mešanje.

Gotovo sredstvo čuvajte u flaši sa raspršivačem. Rok trajanja je minimum godinu dana.Osveživač prostora


Sastojci:
etil alkohol 200 ml
destilovana voda 300 ml
eterično ulje limuna 8 ml
eterično ulje mandarina 6 ml

Recept je za oko 500 ml osveživača.


Precizno izmerite potrebne sastojke. Eterična ulja pomešajte sa alkoholom, pa dodajte ostale sastojke. Gotov osveživač prostora čuvajte u flaši sa raspršivačem. Eterična ulja se neće u potpunosti otopiti, pa je pre svake upotrebe potrebno protresti posudu. Ne preporučuje se tretiranje tkanina i osetljivih površina ovim sredstvom.
Rok trajanja je neograničen.

Domaće sredstvo za uklanjanje kamenca i gljivica


Sastojci:

alkoholno belo sirće 250 ml
destilovana voda 200 ml
boraks 50 g
etil alkohol 50 ml
eterično ulje eukaliptusa 10 ml


Recept je za oko 500 ml sredstva.


Precizno izmerite potrebne sastojke. Eterično ulje pomešajte s alkoholom. Vodu zagrejte do ključanja, sklonite sa izvora toplote, pa uz mešanje dodajte boraks. Kada se otopljeni boraks ohladi, dodajte alkohol sa eteričnim uljem i na kraju sirće. Dobro promešajte i čuvajte u flaši sa raspršivačem.

Pre svake upotrebe protresite flašu. Sredstvo je idealno za tretiranje keramičkih i emajliranih površina, kao i hromiranih armatura, a može se koristiti i za staklene i plastične površine u kupatilu ili toaletu.

Rok trajanja je neograničen.

Uputstvo za upotrebu:
Željenu površinu tretirajte sredstvom, ostavite da deluje 10-20 minuta. Prebrišite vlažnom krpom. Za površine koje su obrasle kamencem ili gljivicama ponovite postupak 2-3 puta.


... nastaviće se.Bookmark and Share

Mala Pijaca