Zdrava Srbija Instagram

Производња пелата


Зимница:Слано, 07.10.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Пелати су цели зрели плодови парадајза конзервисани топлотом. За производњу пелата бирају се сорте које имају чврсто ткиво, равну површину плода, без много семена. Такође је пожељно да иако се на овај начин конзервише парадајз у кућним условима, поведе рачуна да сви плодови буду приближно исте величине, ради лакшег ређања у посуде, и ујеначене црвене боје.


Након прања плодова, следи бланширање, то је операција потапања плодова у кључалу воду, веома кратко време, пар секунди. Ово се врши да би се лакше уклонила покожица плодова, тј. да би се лакше ољуштили, али да плодови парадајза остану цели, очуваног облика и неомекшани.Након третирања кључалом водом, плодови парадајза се брзо исперу хладном водом, јер се тако прекида негативно даље деловање топлоте, а и да би се покожица лакше уклонила.


Након скидања покожице, ољуштени плодови, који нису оштећени пакују се у веће тегле. Наливање се врши раствором кухињске соли у води, при чему раствор треба да прокључа и налива се врео, а може да се користи и сок од парадајза коме је додата со.


Сок парадајза може бити посебно припремљен млевењем сорти са мањим бројем семенки, или се користи сок који је добијен при љуштењу парадајза за пелате. Раствор за наливање у сваком случају мора бити врео, јер је то заправо начин на који се производ конзервише.


Цели плодови могу се очувати током целе сезоне на хладном и замраченом месту, при чему ћете у току зиме имати зреле и целе плодове парадајза на располагању.
Ана Ђорђевић, дипл инж. прехрамбене технологије


Bookmark and Share

Mala Pijaca