Zdrava Srbija Instagram

Proizvodnja pelata


Zimnica:Slano, 07.10.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and SharePelati su celi zreli plodovi paradajza konzervisani toplotom. Za proizvodnju pelata biraju se sorte koje imaju čvrsto tkivo, ravnu površinu ploda, bez mnogo semena. Takođe je poželjno da iako se na ovaj način konzerviše paradajz u kućnim uslovima, povede računa da svi plodovi budu približno iste veličine, radi lakšeg ređanja u posude, i ujenačene crvene boje.


Nakon pranja plodova, sledi blanširanje, to je operacija potapanja plodova u ključalu vodu, veoma kratko vreme, par sekundi. Ovo se vrši da bi se lakše uklonila pokožica plodova, tj. da bi se lakše oljuštili, ali da plodovi paradajza ostanu celi, očuvanog oblika i neomekšani.Nakon tretiranja ključalom vodom, plodovi paradajza se brzo isperu hladnom vodom, jer se tako prekida negativno dalje delovanje toplote, a i da bi se pokožica lakše uklonila.


Nakon skidanja pokožice, oljušteni plodovi, koji nisu oštećeni pakuju se u veće tegle. Nalivanje se vrši rastvorom kuhinjske soli u vodi, pri čemu rastvor treba da proključa i naliva se vreo, a može da se koristi i sok od paradajza kome je dodata so.


Sok paradajza može biti posebno pripremljen mlevenjem sorti sa manjim brojem semenki, ili se koristi sok koji je dobijen pri ljuštenju paradajza za pelate. Rastvor za nalivanje u svakom slučaju mora biti vreo, jer je to zapravo način na koji se proizvod konzerviše.


Celi plodovi mogu se očuvati tokom cele sezone na hladnom i zamračenom mestu, pri čemu ćete u toku zime imati zrele i cele plodove paradajza na raspolaganju.
Ana Đorđević, dipl inž. prehrambene tehnologijeBookmark and Share

Mala Pijaca