Zdrava Srbija Instagram

Парадајз на старински начин


Зимница:Слано, 13.09.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Сећате ли се јесени кад сте били мали и мириса печених паприка, ајвара, парадајза, џема? Видите ли у мислима бакин и мамин шпајз, уредно послаганих тегли са разним ђаконијама које су чекале зиму? Највише сте волели слатко, признајте!

Данас сигурно имамо мање времена али увек можемо, ако само то желимо, наћи времена да направимо бар неколико флаша парадајза или тегли џема, тек толико да наша деца и унуци осете чари тих скоро заборављених “зимских чаролија”…

Кувани парадајз


Састојци

зрео парадајз
неколико паприка бабура
неколико главица црног лука
свежањ першуновог и целеровог листа
соли по укусу

Припрема

Пре но што почнемо да кувамо парадајз треба припремити беспрекорно чисте и суве боце у које ћемо сипати скувани парадајз. За кување треба изабрати зрео парадајз. Пре кувања треба га припремити на следећи начин: добро га оперемо и очистимо од трулих и зелених делова, а потом исечемо га на комаде (одмах комаде стављамо у шерпу у којој ћемо кувати). Очистимо и оперемо неколико паприка бабура које нису љуте, неколико главица црног лука очистимо и оперемо, свежањ першуна и целеровог листа оперемо и све додамо у шерпу са парадајзом. Тада ставимо шерпу и кувамо уз често мешање све док љуска парадајза не почне да се одваја.


Склонимо са шпорета, процедимо пасирајући кроз ђевђир, а исцеђену масу поново пропасирамо кроз сито како не би остала ни једна семенка. Добијену количину исцеђеног и пропасираног парадајза поново кувамо (у истој шерпи) све док се маса не смањи на половину. Да парадајз не би загорео морамо непрекидно мешати. Неко ставља а неко не једну шаку соли да се кува са парадајзом. Готов парадајз сипа се левком у благо загрејане боце и затворе запушачима који се умоче у растопљену црну смолу како би боца била херметички затворена. Флаше се слажу у корпе обложене мокром саргијом. Сав скувани, топли парадајз прекрива се ћебетом и тако одстоји једну ноћ (12 сати). Након тога обришемо флаше ако су се при сипању упрљале и одложимо на место где чувамо зимницу. Кад спремамо зимницу увек све мора бити чисто и без трулих делова поврћа.

Текст преузет са http://secanja.com/


Bookmark and Share

Mala Pijaca