Zdrava Srbija Instagram

Paradajz na starinski način


Zimnica:Slano, 13.09.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareSećate li se jeseni kad ste bili mali i mirisa pečenih paprika, ajvara, paradajza, džema? Vidite li u mislima bakin i mamin špajz, uredno poslaganih tegli sa raznim đakonijama koje su čekale zimu? Najviše ste voleli slatko, priznajte!

Danas sigurno imamo manje vremena ali uvek možemo, ako samo to želimo, naći vremena da napravimo bar nekoliko flaša paradajza ili tegli džema, tek toliko da naša deca i unuci osete čari tih skoro zaboravljenih “zimskih čarolija”…

Kuvani paradajz


Sastojci

zreo paradajz
nekoliko paprika babura
nekoliko glavica crnog luka
svežanj peršunovog i celerovog lista
soli po ukusu

Priprema

Pre no što počnemo da kuvamo paradajz treba pripremiti besprekorno čiste i suve boce u koje ćemo sipati skuvani paradajz. Za kuvanje treba izabrati zreo paradajz. Pre kuvanja treba ga pripremiti na sledeći način: dobro ga operemo i očistimo od trulih i zelenih delova, a potom isečemo ga na komade (odmah komade stavljamo u šerpu u kojoj ćemo kuvati). Očistimo i operemo nekoliko paprika babura koje nisu ljute, nekoliko glavica crnog luka očistimo i operemo, svežanj peršuna i celerovog lista operemo i sve dodamo u šerpu sa paradajzom. Tada stavimo šerpu i kuvamo uz često mešanje sve dok ljuska paradajza ne počne da se odvaja.


Sklonimo sa šporeta, procedimo pasirajući kroz đevđir, a isceđenu masu ponovo propasiramo kroz sito kako ne bi ostala ni jedna semenka. Dobijenu količinu isceđenog i propasiranog paradajza ponovo kuvamo (u istoj šerpi) sve dok se masa ne smanji na polovinu. Da paradajz ne bi zagoreo moramo neprekidno mešati. Neko stavlja a neko ne jednu šaku soli da se kuva sa paradajzom. Gotov paradajz sipa se levkom u blago zagrejane boce i zatvore zapušačima koji se umoče u rastopljenu crnu smolu kako bi boca bila hermetički zatvorena. Flaše se slažu u korpe obložene mokrom sargijom. Sav skuvani, topli paradajz prekriva se ćebetom i tako odstoji jednu noć (12 sati). Nakon toga obrišemo flaše ako su se pri sipanju uprljale i odložimo na mesto gde čuvamo zimnicu. Kad spremamo zimnicu uvek sve mora biti čisto i bez trulih delova povrća.

Tekst preuzet sa http://secanja.com/Bookmark and Share

Mala Pijaca