Zdrava Srbija Instagram

СУШЕНИ ПАРАДАЈЗ


Зимница:Слано, 15.09.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Врели летњи дани идеална су прилика да за зиму припремите савршен додатак многим јелима. Реч је о парадајзу сушеном на сунцу који ће вашим јелима дати посебну арому. Поступак је крајње једноставан, само је потребно да одаберете одговарајућу врсту парадајза, са мање семенки и више меса.


Рачунајте да вам је за 30 g сушеног потребно 10 плодова свежег парадајза средње величине. Одаберите плодове исте величине како би се истовремено осушили, преполовите их, поређајте на решетку, попрскајте крупном, морском сољу и решетку изнесите на сунчано место, водећи рачуна да је мало подигнете од површине на којој ће стајати.Парадајзе прекријте газом, пазећи да директно не додирује плодове, како би се правилно вентилирали и били изван домашаја инсеката. Цео процес сушења траје од четири дана до две недеље, али ноћу парадајз унесите у кућу због повећане влаге у ваздуху.


Овако осушени парадајз можете и до шест месеци чувати у стакленој тегли, уколико га прелијете маслиновим уљем и додате два-три чена очишћеног белог лука, гранчицу рузмарина и мало соли. Када вам затреба концентрат парадајза, изблендирајте неколико кашика сушеног парадајза заједно са маслиновим уљем и добићете савршен сос за пице.Текст преузет са http://www.novosti.rs/


Bookmark and Share

Mala Pijaca