Zdrava Srbija Instagram

SUŠENI PARADAJZ


Zimnica:Slano, 15.09.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareVreli letnji dani idealna su prilika da za zimu pripremite savršen dodatak mnogim jelima. Reč je o paradajzu sušenom na suncu koji će vašim jelima dati posebnu aromu. Postupak je krajnje jednostavan, samo je potrebno da odaberete odgovarajuću vrstu paradajza, sa manje semenki i više mesa.


Računajte da vam je za 30 g sušenog potrebno 10 plodova svežeg paradajza srednje veličine. Odaberite plodove iste veličine kako bi se istovremeno osušili, prepolovite ih, poređajte na rešetku, poprskajte krupnom, morskom solju i rešetku iznesite na sunčano mesto, vodeći računa da je malo podignete od površine na kojoj će stajati.Paradajze prekrijte gazom, pazeći da direktno ne dodiruje plodove, kako bi se pravilno ventilirali i bili izvan domašaja insekata. Ceo proces sušenja traje od četiri dana do dve nedelje, ali noću paradajz unesite u kuću zbog povećane vlage u vazduhu.


Ovako osušeni paradajz možete i do šest meseci čuvati u staklenoj tegli, ukoliko ga prelijete maslinovim uljem i dodate dva-tri čena očišćenog belog luka, grančicu ruzmarina i malo soli. Kada vam zatreba koncentrat paradajza, izblendirajte nekoliko kašika sušenog paradajza zajedno sa maslinovim uljem i dobićete savršen sos za pice.Tekst preuzet sa http://www.novosti.rs/Bookmark and Share

Mala Pijaca