Zdrava Srbija Instagram

Септембарска благодарност и доброплодност


Вера, 04.09.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


У овом месецу сабирају се и последњи плодови земаљски. Земља даје онакве и онолике плодове како јој Господ нареди. Зато се дугује благодарност Господу. Кад саберете род земаљски, празнујте празник Господа. Тако је заповедио Бог У Старом Завету преко слуге свога Мојсија. Ова заповест у суштини опомиње људе на благодарност Створитељу своме.


Благодари Господу Богу својему за све дарове и плодове земаљске, који су потребни за узраст и одржање тела. Али му благодари још више за дарове духовне. Нарочито благодари му за троје:

- Прво, што си по Његовој вољи рођен као човек;
- друго, као хришћанин, и
- треће, као православни хришћанин.

Ниси створен животињом него човеком; зато благодари Богу. Ниси рођен као незнабожац него као хришћанин; зато му двоструко благодари. И ниси рођен као хришћански секташ или јеретик него као прави православни хришћанин; зато му троструко благодари.Нека побуди овај месец у срцу твоме неизмерну благодарност према Оцу небеском који нам све даје изобилно за ужитак (I Тимот. 6,17) и који и теби дарује све што ти треба. Али и још нешто. Нека те опомене и лоза и дрвеће и стабљике и трске и вреже, окићени својим плодом у септембру, свака по својој врсти - нека те јасно помену, да си и ти дужан своје плодове давати Ономе који од сваког Свог створења очекује плодове. Од тебе као човека Он очекује духовне родове и плодове. А род је духовни љубав, радост, мир, трпљење, доброта, милост, вјера, кротост, уздржљивост (Гал. 5,22).


Не заборављај, дакле, него стално држи у памети у овом месецу ово двоје: благодарност и доброплодност. Нека те дубоко узбуди и забрине она страшна реч јеванђелска: Свако дрво које не рађа добра рода, сијече се и у огањ баца.Свети Владика Николај - Србски


Bookmark and Share

Mala Pijaca