Zdrava Srbija Instagram

Septembarska blagodarnost i dobroplodnost


Vera, 04.09.2014.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareU ovom mesecu sabiraju se i poslednji plodovi zemaljski. Zemlja daje onakve i onolike plodove kako joj Gospod naredi. Zato se duguje blagodarnost Gospodu. Kad saberete rod zemaljski, praznujte praznik Gospoda. Tako je zapovedio Bog U Starom Zavetu preko sluge svoga Mojsija. Ova zapovest u suštini opominje ljude na blagodarnost Stvoritelju svome.


Blagodari Gospodu Bogu svojemu za sve darove i plodove zemaljske, koji su potrebni za uzrast i održanje tela. Ali mu blagodari još više za darove duhovne. Naročito blagodari mu za troje:

- Prvo, što si po Njegovoj volji rođen kao čovek;
- drugo, kao hrišćanin, i
- treće, kao pravoslavni hrišćanin.

Nisi stvoren životinjom nego čovekom; zato blagodari Bogu. Nisi rođen kao neznabožac nego kao hrišćanin; zato mu dvostruko blagodari. I nisi rođen kao hrišćanski sektaš ili jeretik nego kao pravi pravoslavni hrišćanin; zato mu trostruko blagodari.Neka pobudi ovaj mesec u srcu tvome neizmernu blagodarnost prema Ocu nebeskom koji nam sve daje izobilno za užitak (I Timot. 6,17) i koji i tebi daruje sve što ti treba. Ali i još nešto. Neka te opomene i loza i drveće i stabljike i trske i vreže, okićeni svojim plodom u septembru, svaka po svojoj vrsti - neka te jasno pomenu, da si i ti dužan svoje plodove davati Onome koji od svakog Svog stvorenja očekuje plodove. Od tebe kao čoveka On očekuje duhovne rodove i plodove. A rod je duhovni ljubav, radost, mir, trpljenje, dobrota, milost, vjera, krotost, uzdržljivost (Gal. 5,22).


Ne zaboravljaj, dakle, nego stalno drži u pameti u ovom mesecu ovo dvoje: blagodarnost i dobroplodnost. Neka te duboko uzbudi i zabrine ona strašna reč jevanđelska: Svako drvo koje ne rađa dobra roda, siječe se i u oganj baca.Sveti Vladika Nikolaj - SrbskiBookmark and Share

Mala Pijaca