Zdrava Srbija Instagram

Зимска лектира за успешну башту


Здрава Србија, 30.01.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Иако поглед на термометар говори другачије, зимски месеци идеално су време за планирање вртларске сезоне. Сваке године опскрбим се хрпом књига које ми помажу да паметније приступим не само узгоју биљака, него и бољем схватању појединих компоненти екосистема у башти.


Без обзира било да је реч о еколошком, биодинамичком или пермакултурнoм врту база свих њих је сарадња са Природом, а она се успоставља искуством и знањем произашлом из разумевања сваког појединог аспекта таквог система. Укратко речено, ствар је у исто време једноставна и сложена, на пример за планирање врта потребно је познавати вегетацијски период сваке поједине биљке како би исте могли ускладити са календаром. Такође треба имати на уму температуру ваздуха, влагу, кретање сунца, страну света, ветрове, те низ других фактора у башти којих тренутно нисам ни свесна. Управо искуство и знање различитих аутора / баштована ми помаже да се снађем у хаосу и наново кренем у Вртларску сезону. Како је градиво огромно у следећа два месеца детаљно ћу кроз постове разјаснити главне елементе властите шеме за ову Вртларску сезону. За то време предлажем неколико наслова који ће сигурно помоћи у башти:The Vinter Harvest Handbook , E.Coleman : изврсна књига о узгајању поврћа током целе године у негрејаним и слабо грејаним пластеницима. Аутор је цењени одгајивач поврћа са 40 годишњим искуством у готово свим аспектима органског узгоја хране у затвореним и отвореним просторима. Додатну тежину даје чињеница да је Колеман фарма смештена на далеком северу у савезној држави Мејн, где зими температура пада и до-24°С.Поврће из властитог врта , Р.Лешић, П.Павлек, Ј.Борошић: аутори су покрили основе узгоја свих сорти поврћа: коренасто, зељасто, лиснато, плодовито, луковичасто, махунарке, поврће вишегодишње и зачинско биље. Од велике је помоћи код планирања врта будући да има детаљно разрађен план породичног повртњака, те табелу годишњих потреба поврћа по особи. Једини минус је што се аутори ослањају на конвенционалне технике баштованства које користе вештачка ђубрива, пестициде и хребициде.Сетвени календар за 2014. Marie Thun : реч је о сетвеном приручнику који се заснива на ритмовима и суодносу Месеца, планете и зодијачког круга. То је календар којим се служе практиканти биодинамичке пољопривреде, но савете могу примењивати сви баштовани.Lasagna Gardening , P.Lanza: књига одлично објашњава слојевито компостирање односно слагање гредица тако да се органски материјал ставља слој по слој. Лазања вртларење идеална је метода за балконске вртове и узгајање биља у затвореним гредицама.Основе Биоврта и биопољопривреде , С.Кароглан Тодоровић, Д. Малић : брошура о Биоврту и свим елементима таквог екосистема. Реч је пројекту "Обнова традицијског обитељског господарства" Хрватског центра Знање за животну средину из 90-тих у склопу којег је објављена серија едукативних брошура.
Револуција једне сламке , М.Фукуока: инспиративна књига фармера, иноватора, научника и филозофа из земље излазећег сунца. Фукуока је развио методу природног пољоделства као алтренатива модерној агрикултури. Иако тло његових поља није било орано више од 40 година, приноси су се могли мерити са комерцијанлним фармама.On Guerrilla gardening, R.Reynolds: лондонски активист герилског баштованства и оснивач популарне веб странице https://www.guerrillagardening.org/ који је своје путовање започео на маленом комадићу зелене површине испред заграде у којој живи. Guerrilla gardening је појам који се у већини случајева односи на илегално уређивање запуштених градских површина.Зелени алати за одрживу револуцију , Б.Мотик, Д.Шимлеша: практични савети за стварање пермакултурног врта, као и многа друга решења везана за обновљиве изворе енергије, одрживо градитељствно или природну козметику.Зелена Андреја

Текст преузет са https://www.urbanavrtlarka.com/


Bookmark and Share

Mala Pijaca