Zdrava Srbija Instagram

Zimska lektira za uspešnu baštu


Zdrava Srbija, 30.01.2014.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareIako pogled na termometar govori drugačije, zimski meseci idealno su vreme za planiranje vrtlarske sezone. Svake godine opskrbim se hrpom knjiga koje mi pomažu da pametnije pristupim ne samo uzgoju biljaka, nego i boljem shvatanju pojedinih komponenti ekosistema u bašti.


Bez obzira bilo da je reč o ekološkom, biodinamičkom ili permakulturnom vrtu baza svih njih je saradnja sa Prirodom, a ona se uspostavlja iskustvom i znanjem proizašlom iz razumevanja svakog pojedinog aspekta takvog sistema. Ukratko rečeno, stvar je u isto vreme jednostavna i složena, na primer za planiranje vrta potrebno je poznavati vegetacijski period svake pojedine biljke kako bi iste mogli uskladiti sa kalendarom. Takođe treba imati na umu temperaturu vazduha, vlagu, kretanje sunca, stranu sveta, vetrove, te niz drugih faktora u bašti kojih trenutno nisam ni svesna. Upravo iskustvo i znanje različitih autora / baštovana mi pomaže da se snađem u haosu i nanovo krenem u Vrtlarsku sezonu. Kako je gradivo ogromno u sledeća dva meseca detaljno ću kroz postove razjasniti glavne elemente vlastite šeme za ovu Vrtlarsku sezonu. Za to vreme predlažem nekoliko naslova koji će sigurno pomoći u bašti:The Vinter Harvest Handbook , E.Coleman : izvrsna knjiga o uzgajanju povrća tokom cele godine u negrejanim i slabo grejanim plastenicima. Autor je cenjeni odgajivač povrća sa 40 godišnjim iskustvom u gotovo svim aspektima organskog uzgoja hrane u zatvorenim i otvorenim prostorima. Dodatnu težinu daje činjenica da je Koleman farma smeštena na dalekom severu u saveznoj državi Mejn, gde zimi temperatura pada i do-24°S.Povrće iz vlastitog vrta , R.Lešić, P.Pavlek, J.Borošić: autori su pokrili osnove uzgoja svih sorti povrća: korenasto, zeljasto, lisnato, plodovito, lukovičasto, mahunarke, povrće višegodišnje i začinsko bilje. Od velike je pomoći kod planiranja vrta budući da ima detaljno razrađen plan porodičnog povrtnjaka, te tabelu godišnjih potreba povrća po osobi. Jedini minus je što se autori oslanjaju na konvencionalne tehnike baštovanstva koje koriste veštačka đubriva, pesticide i hrebicide.Setveni kalendar za 2014. Marie Thun : reč je o setvenom priručniku koji se zasniva na ritmovima i suodnosu Meseca, planete i zodijačkog kruga. To je kalendar kojim se služe praktikanti biodinamičke poljoprivrede, no savete mogu primenjivati svi baštovani.Lasagna Gardening , P.Lanza: knjiga odlično objašnjava slojevito kompostiranje odnosno slaganje gredica tako da se organski materijal stavlja sloj po sloj. Lazanja vrtlarenje idealna je metoda za balkonske vrtove i uzgajanje bilja u zatvorenim gredicama.Osnove Biovrta i biopoljoprivrede , S.Karoglan Todorović, D. Malić : brošura o Biovrtu i svim elementima takvog ekosistema. Reč je projektu "Obnova tradicijskog obiteljskog gospodarstva" Hrvatskog centra Znanje za životnu sredinu iz 90-tih u sklopu kojeg je objavljena serija edukativnih brošura.
Revolucija jedne slamke , M.Fukuoka: inspirativna knjiga farmera, inovatora, naučnika i filozofa iz zemlje izlazećeg sunca. Fukuoka je razvio metodu prirodnog poljodelstva kao altrenativa modernoj agrikulturi. Iako tlo njegovih polja nije bilo orano više od 40 godina, prinosi su se mogli meriti sa komercijanlnim farmama.On Guerrilla gardening, R.Reynolds: londonski aktivist gerilskog baštovanstva i osnivač popularne veb stranice https://www.guerrillagardening.org/ koji je svoje putovanje započeo na malenom komadiću zelene površine ispred zagrade u kojoj živi. Guerrilla gardening je pojam koji se u većini slučajeva odnosi na ilegalno uređivanje zapuštenih gradskih površina.Zeleni alati za održivu revoluciju , B.Motik, D.Šimleša: praktični saveti za stvaranje permakulturnog vrta, kao i mnoga druga rešenja vezana za obnovljive izvore energije, održivo graditeljstvno ili prirodnu kozmetiku.Zelena Andreja

Tekst preuzet sa https://www.urbanavrtlarka.com/Bookmark and Share

Mala Pijaca