Zdrava Srbija Instagram

У Европи изумиру бумбари ?


Здрава Србија, 08.04.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Скоро четвртини европских бумбара прети изумирање, углавном због климатских промена и све интензивније пољопривреде, саопштила је у Женеви Међународна унија за очување природе (UICN). Стручњаци су дошли до тог закључка пошто су анализирали 68 врста бумбара који живе у Европи. Смањује се бројност 46 одсто европских врста бумбара, стагнира бројност 29 одсто врста, а код 13 одсто врста број инсеката расте. Стање осталих европских врста бумбара није познато, наводи се у истраживању.


Бумбарима, као и пчелама, сметају климатске промене и интензивнија пољопривреда и урбанизација. Најкрупнија врста бумбара, "bombus frangans", веома је угрожена због пољопривреде у украјинским и руским степама, где живи. Друга распрострањена врста је "bombus hyperboreus", која живи у скандинавској тундри и на северу Русије. Тим подручјима прете велике климатске промене."Ови резултати су веома забрињавајући. Угрожавање опстанка бумбара може да утиче на производњу хране", рекла је ауторка студије Ана Нијето. Према њеним речима, неопходно је да се заштити та врста инсеката као и њихово природно станиште.


Бумбари, као и други опрашивачи, имају кључну улогу у производњи хране. Опрашивање дивљих и домаћих биљака, као што су парадајз и паприка, омогућава боље приносе и лакшу репродукцију биљака. Бумбари се посебно користе у Холандији за опрашивање поврћа у затвореним стакленицима.Текст преузет са https://www.rts.rs/


Bookmark and Share

Mala Pijaca