Zdrava Srbija Instagram

U Evropi izumiru bumbari ?


Zdrava Srbija, 08.04.2014.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareSkoro četvrtini evropskih bumbara preti izumiranje, uglavnom zbog klimatskih promena i sve intenzivnije poljoprivrede, saopštila je u Ženevi Međunarodna unija za očuvanje prirode (UICN). Stručnjaci su došli do tog zaključka pošto su analizirali 68 vrsta bumbara koji žive u Evropi. Smanjuje se brojnost 46 odsto evropskih vrsta bumbara, stagnira brojnost 29 odsto vrsta, a kod 13 odsto vrsta broj insekata raste. Stanje ostalih evropskih vrsta bumbara nije poznato, navodi se u istraživanju.


Bumbarima, kao i pčelama, smetaju klimatske promene i intenzivnija poljoprivreda i urbanizacija. Najkrupnija vrsta bumbara, "bombus frangans", veoma je ugrožena zbog poljoprivrede u ukrajinskim i ruskim stepama, gde živi. Druga rasprostranjena vrsta je "bombus hyperboreus", koja živi u skandinavskoj tundri i na severu Rusije. Tim područjima prete velike klimatske promene."Ovi rezultati su veoma zabrinjavajući. Ugrožavanje opstanka bumbara može da utiče na proizvodnju hrane", rekla je autorka studije Ana Nijeto. Prema njenim rečima, neophodno je da se zaštiti ta vrsta insekata kao i njihovo prirodno stanište.


Bumbari, kao i drugi oprašivači, imaju ključnu ulogu u proizvodnji hrane. Oprašivanje divljih i domaćih biljaka, kao što su paradajz i paprika, omogućava bolje prinose i lakšu reprodukciju biljaka. Bumbari se posebno koriste u Holandiji za oprašivanje povrća u zatvorenim staklenicima.Tekst preuzet sa https://www.rts.rs/Bookmark and Share

Mala Pijaca