Zdrava Srbija Instagram

ХОЋЕМО ЛИ У ШАБАЦ НА БАШТУ...ХОЋЕМО !


Здрава Србија, 12.05.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Шабачко удружење Светлост и Дирекција за пољопривреду тог града саопштили су данас да су покренули пројекат “Градска башта” којим ће суграђанима омогућити да на површини од једног хектара направе своје органске засаде поврћа и зачинског биља.

Заинтересовани грађани ће на коришћење добити појединачну површину од 50 квадратних метара као и обуку о принципима органске производње.

“Пројекат има више циљева, почев од еколошких, па социјалних и инклузивних. Такве баште већ постоје у свету, у Хрватској или Немачкој и Русији а становници тих земаља на овај начин праве значајну уштеду у кућним буџетима, али и имају могућност да знају какву храну једу. Ту је и дружење кроз пољске радове и повољан утицај на физичко здравље”, рекао је агенцији Бета иницијатор пројекта Дарко Павловић.

Башта се налази на два километра од центра града и биће опремљена потребном инфраструктуром.Цео пројекат је базиран на волонтерској основи, нема буџет, а сва потребна средства обезбеђују се појединачним донацијама.

На подручју башта забрањена је употреба вештачких пестицида и инсектицида, а као средства заштите користиће се препарати прављени од биљака и плавог камена.


Текст преузет са
https://www.beta.rs/


Bookmark and Share

Mala Pijaca