Zdrava Srbija Instagram

HOĆEMO LI U ŠABAC NA BAŠTU...HOĆEMO !


Zdrava Srbija, 12.05.2015.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareŠabačko udruženje Svetlost i Direkcija za poljoprivredu tog grada saopštili su danas da su pokrenuli projekat “Gradska bašta” kojim će sugrađanima omogućiti da na površini od jednog hektara naprave svoje organske zasade povrća i začinskog bilja.

Zainteresovani građani će na korišćenje dobiti pojedinačnu površinu od 50 kvadratnih metara kao i obuku o principima organske proizvodnje.

“Projekat ima više ciljeva, počev od ekoloških, pa socijalnih i inkluzivnih. Takve bašte već postoje u svetu, u Hrvatskoj ili Nemačkoj i Rusiji a stanovnici tih zemalja na ovaj način prave značajnu uštedu u kućnim budžetima, ali i imaju mogućnost da znaju kakvu hranu jedu. Tu je i druženje kroz poljske radove i povoljan uticaj na fizičko zdravlje”, rekao je agenciji Beta inicijator projekta Darko Pavlović.

Bašta se nalazi na dva kilometra od centra grada i biće opremljena potrebnom infrastrukturom.Ceo projekat je baziran na volonterskoj osnovi, nema budžet, a sva potrebna sredstva obezbeđuju se pojedinačnim donacijama.

Na području bašta zabranjena je upotreba veštačkih pesticida i insekticida, a kao sredstva zaštite koristiće se preparati pravljeni od biljaka i plavog kamena.


Tekst preuzet sa
https://www.beta.rs/Bookmark and Share

Mala Pijaca