Zdrava Srbija Instagram

Пермакултурни врт - на шта обратити пажњу


Здрава Србија, 16.12.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Када први пут почнете да разматрате трансформацију предела у пермакултурни врт, морате да урадите детаљну анализу парцеле. Потребно је да упознате земљу, организме који живе у њој и утицаје који делују на предео. Када будете разумели земљу моћи ћете да заједно са њом стварате промене а ваша пермакултурна башта ће се развијати.

Једно од основних начина анализе је посматрање. Посматрајући земљу, уочавајући промене у току сезона и како реагује у разним приликама, сакупићемо основне темеље сазнања на којима ће се заснивати каснији пермакултурни дизајн. Што је дужи период једноставног посматрања предела пре него што почнете да га мењате, то ћете боље уочити промене током сезона. Ево неколико основних ствари које треба да проучите током анализе предела.Хладовина

Различите врсте биљака захтевају различите количине засене и директне сунчеве светлости. Посматрање како сунце „пада“ на предео ће вам помоћи да одлучите на којој локацији ћете засадити које биљке. Такође ће вам помоћи да орјентишете своје леје тако да омогућите да добију максималну количину сунца, а спознаћете и где су сенке које ће обезбедити хладовину за стоку.


Ветар

Ветар има значајан утицај на потенцијални развој земљишта. Он може утицати на испаравање влаге из тла, може утицати на ерозију, па чак оштетити или уништити биљке. Посматрањем деловања ветра на пределу можете дизајнирати појасеве заштите од ветра и тако заштитити своје биљке и животиње од његових негативних ефеката.


Температура

Температура утуче на све, на раст биљака, влажност земљишта, испаравање са водених површина и удобност животиња. Праћењем максималних и минималних температура током сезоне, а имајући у виду да оне неће бити уједначене на целој локацији – различити услови ће створити „нише“ и микроклиме унутар локације. Нотирање датума првог и последњег мраза у сезони је такође добра идеја.


Сунце

Обратите пажњу на изласке и заласке сунца. Иако су ова времена прилично предвидива за одређену географску локацију (могу бити објављени од стране државних органа, на пример) могућа су варирања у зависности од специфичности положаја вашег плаца. На пример, ако постоји граница високог дрвећа на суседној парцели изазваће то да ће сунце ујутру стићи касније на вашу парцелу.


Микроклимати

Микроклимати су локације у оквиру врта где особине земљишта као што су топографија, материјал или водене површине стварају варијације у температури. Ови микрокллимати могу да створе „нише“ у којима ће се неговати одређене врсте биљака које у спевају у специфичним условима. Такође у свом пермакултурном дизајну можете планирати да измените микроклиму тако да то буде корисно, постављањем камења за прикупљање и дифузно зрачење топлоте, или садњом високих врста биљака ради пружања додатне хладовине биљкама које покривају земљу (ground cover crops).


Влага

Влага је кључна за раст биљака и што је више можете прикупити од падавина и смањити ослањање на водоводне системе, то боље. Обратите пажњу на режим падавина током сезоне (такође можете приступити званичним подацима очекиваних годишњих падавина у вашем региону). Анализирајте где се снег задржава и где се топи најбрже. Покушајте да за то пронађете разлоге.


Тло

Погледајте тло. Оно је темељ вашег пермакултурног врта тако да желите да га разумете најбоље што можете. Погледајте колико су растресите или збијене честице тла. То ће вам помоћи да утврдите да ли имате глиновито или песковито тло, а од тога зависи колико ће оно добро задржавати влагу.


Проток

Како вода која пада на земљиште отиче преко њега? Да ли постоје јаруге или потоци који усмеравају ток? Да ли постоје подручја на локацији која су склона поплавама после обилних падавина? Посматрајући како вода отиче са земље ће вам омогућити да дизајнирате карактеристике тог отицања, преусмеравањем на друге сушне пределе или успоравањем отицања тако да вода може да продре у земљу, на пример изградњом јарака по изохипси („swales“).


Погледи

Пермакултурни врт је дизајниран да ради у хармонији са окружењем, укључујући ту и визуелне аспекте. Призори које видите са свог земљишта, нарочито они које желите да сачувате због природних лепота и који вам пружају задовољство кад их гледате, ће утицати на дизајн ваше баште.


Комшије

Обратите пажњу на све особине и начин живота ваших комшија који могу да утичу на ваш пермакултурни врт. Можда раде бучне послове па ћете пожелети да засадите високу зелену ограду да се заштитите од буке. Можда имају високу ограду или зграду која баца сенку на вашу парцелу што ће утицати на избор биљака које ћете ту засадити.


Администрација

Локална управа ће прописима и процедурама утицати на ваш посед. Обратите пажњу да ли администрација врши запрашивања вегетације на јавним местима у близини вашег плаца. Консултујте се о урбанистичким прописима и шемема прикупљања за рециклажу. Такође морате да утврдите које су то јавне комуналне услуге који постоје на плацу, било да је реч о далеководима изнад или канализационом систему испод земље.


Грађевине

Грађевине које је изградио човек такође имају утицај на услове гајења. Куће, шупе и ограде могу да утичу на то како се сунчева светлост рефлектује, како се сунчева топлота задржава и зрачи, која су то осенчена места у башти и који су нам погледи доступни.


Вегетација

Пре него што почнете да садите свој врт посматрајте вегетацију која се већ налази ту. Које врсте на којим местима бујају и шта је томе разлог? Које врсте су аутохтоне а које су уведене (можда ћете желети да сачувате аутохтоне сорте у свом дизајну)?


Животиње

Посматрајте дивље животиње које посете локацију, од најмањих инсеката до највећих сисара. Сваки је дошао са разлогом, обично привучем постојањем хране. Ако желите одређене врсте да отерате, а друге да привучете, можете засадити биљке у складу са овом одлуком.


Локална богатства

Проверите да ли постоје локална предузећа која вам могу омогућити приступ органским материјама које су потребне вашем пермакултурном врту. Рецимо фарме као извор стајњака или дрваре за набавку пиљевине за малчирање.

Текст преузет са http://permaculture.rs/


Bookmark and Share

Mala Pijaca