Zdrava Srbija Instagram

Храна за прихрану пчела - четири рецепта


Пчеларство, 26.10.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Увек ваља имати на уму, да радилице припремају мед, и остало, за себе и своје потомство. Ми, пчелари њихови смо уљези! Зато смо им дужни, када већ узимамо оно највриједније, осигурати примерену исхрану и у довољној количини!

Шећерно-квасна погача


Најчешћа, али и најлошија, прихрана пчела врши се са шећерно-квасном погачом! Само нешто боља од ње, је сунцокретова или сојина погача! Дакле, шећерно - квасна погача састоји се од 10 делова кристалног шећера и 1 дела свежег пекарског квасца, тј. однос мешања 10 kg шећера и 1 kg квасца.

Највећи недостатак ове смесе је недовољна плазмолиза, тј. шећер не може „извући“ пуно из квасне основе - аминокиселина, витамина, олигоминерала, јер основна кора квасца остаје нетакнута. Током прихране, пчеле усисавају шећер и станице квасца, које изазивају алкохолно врење у дигестивном тракту пчеле! И, пчеле су мирне, али „пијане“! Заправо, пчеле су отроване шећером. Слатке су, али мртве!

Шећерно-биотинска погача


Надостатке шећерно-квасне погаче, могуће је делом поправити, ако се шећеру дода чисти биотин. Дакле, у апотеци се купи бочица биотина, отопи у води и дода у шећер.

Припрема:
На 1 kg шећера додају се 3 таблете биотина, отопљеног у 0,2 dl млаке воде.Шећерно-сладно-квасна табла ( СКС-табла)


У саставу квасца има довољно свих витамина, аминокиселина и олигоминерала потребних становницима кошнице. Малтозни екстракт је, по саставу, најсличнији нектару, али и меду! Малтозни и квасни екстракт пчеле у потпуности искориштавају!

Оквирна рецептура за припрему:

око 2 kg шећера;
100g квасног екстракта;
200g сладног екстракта;
воде око 0,5 литара.

Припрема:
У 0,5 l топле воде ( око 50 °С) дода се малтозни, па квасни екстракт. Уз мешање и подгревање, улива се шећер. Мора се добити врло густи сируп, који се након хлађења мора састругати. Врући сируп, улива се у
калупе. Величина и дебљина СКС- табле мора одговарати хранилици за пчеле.

Напомена:
Пре уливања, врућег сирупа, калуп се посипа брашном).

Малтозно-шећерна погача ( МС - погача)


Од пивског слада и шећера, може се припремити МС - погача!

Састојци:
око 4 kg пивског ( сувог) слада;
око 8 kg шећера;
око 10 l воде.

Припрема:
У одговарајући котао дода се 10 литара воде и загрeје на око 70 °С; уз мешање улива се сладно брашно ( грубо млевени пивски слад). Смеша се, уз мешање, загрева на око 65 °С, и на тој температури стоји ( уз
слабо мешање) око 90 минута. Затим се, у врућу сладну комину, уз мешање, додаје шећер. Врући сируп мора бити врло густ, па се сипа у калупе, као и код припреме СКС- табле.

Напомене:
- Недовољно густа сладна комина, може се згуснути додатком шећера.
- У припреми МС-погаче, пожељно је додати око 0,5 kg квасног екстракта.

Златковић Горан, дипл.инж.сточарства


Bookmark and Share

Mala Pijaca