Zdrava Srbija Instagram

Hrana za prihranu pčela - četiri recepta


Pčelarstvo, 26.10.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareUvek valja imati na umu, da radilice pripremaju med, i ostalo, za sebe i svoje potomstvo. Mi, pčelari njihovi smo uljezi! Zato smo im dužni, kada već uzimamo ono najvrijednije, osigurati primerenu ishranu i u dovoljnoj količini!

Šećerno-kvasna pogača


Najčešća, ali i najlošija, prihrana pčela vrši se sa šećerno-kvasnom pogačom! Samo nešto bolja od nje, je suncokretova ili sojina pogača! Dakle, šećerno - kvasna pogača sastoji se od 10 delova kristalnog šećera i 1 dela svežeg pekarskog kvasca, tj. odnos mešanja 10 kg šećera i 1 kg kvasca.

Najveći nedostatak ove smese je nedovoljna plazmoliza, tj. šećer ne može „izvući“ puno iz kvasne osnove - aminokiselina, vitamina, oligominerala, jer osnovna kora kvasca ostaje netaknuta. Tokom prihrane, pčele usisavaju šećer i stanice kvasca, koje izazivaju alkoholno vrenje u digestivnom traktu pčele! I, pčele su mirne, ali „pijane“! Zapravo, pčele su otrovane šećerom. Slatke su, ali mrtve!

Šećerno-biotinska pogača


Nadostatke šećerno-kvasne pogače, moguće je delom popraviti, ako se šećeru doda čisti biotin. Dakle, u apoteci se kupi bočica biotina, otopi u vodi i doda u šećer.

Priprema:
Na 1 kg šećera dodaju se 3 tablete biotina, otopljenog u 0,2 dl mlake vode.Šećerno-sladno-kvasna tabla ( SKS-tabla)


U sastavu kvasca ima dovoljno svih vitamina, aminokiselina i oligominerala potrebnih stanovnicima košnice. Maltozni ekstrakt je, po sastavu, najsličniji nektaru, ali i medu! Maltozni i kvasni ekstrakt pčele u potpunosti iskorištavaju!

Okvirna receptura za pripremu:

oko 2 kg šećera;
100g kvasnog ekstrakta;
200g sladnog ekstrakta;
vode oko 0,5 litara.

Priprema:
U 0,5 l tople vode ( oko 50 °S) doda se maltozni, pa kvasni ekstrakt. Uz mešanje i podgrevanje, uliva se šećer. Mora se dobiti vrlo gusti sirup, koji se nakon hlađenja mora sastrugati. Vrući sirup, uliva se u
kalupe. Veličina i debljina SKS- table mora odgovarati hranilici za pčele.

Napomena:
Pre ulivanja, vrućeg sirupa, kalup se posipa brašnom).

Maltozno-šećerna pogača ( MS - pogača)


Od pivskog slada i šećera, može se pripremiti MS - pogača!

Sastojci:
oko 4 kg pivskog ( suvog) slada;
oko 8 kg šećera;
oko 10 l vode.

Priprema:
U odgovarajući kotao doda se 10 litara vode i zagreje na oko 70 °S; uz mešanje uliva se sladno brašno ( grubo mleveni pivski slad). Smeša se, uz mešanje, zagreva na oko 65 °S, i na toj temperaturi stoji ( uz
slabo mešanje) oko 90 minuta. Zatim se, u vruću sladnu kominu, uz mešanje, dodaje šećer. Vrući sirup mora biti vrlo gust, pa se sipa u kalupe, kao i kod pripreme SKS- table.

Napomene:
- Nedovoljno gusta sladna komina, može se zgusnuti dodatkom šećera.
- U pripremi MS-pogače, poželjno je dodati oko 0,5 kg kvasnog ekstrakta.

Zlatković Goran, dipl.inž.stočarstvaBookmark and Share

Mala Pijaca