Zdrava Srbija Instagram

Узгој пчела уз примену ЕМ технологије


Пчеларство, 26.11.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Пре две године одлучио сам постати пчелар и почео сам са четири кошнице. Сa ЕМ - ефективним микроорганизмима први сам се пут срео 2008. на једном семинару компаније EAA Hellas на пољопривредном имању 1 биоузгајивача у близини места Chania где иначе живим (на Криту). Тада сам се могао изблиза уверити у импресивне успехе његовог биоузгоја у стакленицима. У пролеће 2010. и ја сам започео са ЕМ-методом и до сада, у пролеће 2012., нисам користио ништа осим ЕМ.


Какву нам то корист доноси?

Оно што је посебно у овом открићу јесте то да појединачне групе микроорганизама у природи по себи имају тек ограничене спектре деловања, док у ЕМ култури заједно поседују вишеструко већи радијус деловања. У синергији дају вредне супстанце за људе, животиње и биљке, као што су ензими, витамини и антиоксиданси који се могу узимати директно од биљака. Тиме подстичу раст и повећавају природну отпорност биљака и животиња.


Бактерије млечне киселине живе у преджелуцу пчела и производе млечну киселину и антибактеријске супстанце те органске киселине, водоник пероксид и антимикробне предступњеве беланчевина које пчеле штите од различитих патогених микроба. Перга, звана и пчелиња погача, такође садржи бактерије млечне киселине које заједно са различитим метаболичким материјама служе пчелама неговатељицама за храњење ларви.


Научно је доказано да цревна флора која се преко хране ствара у пробавном тракту ларви, заједно са киселом pH вредношћу пружа ефикасну заштиту од америчке и европске трулежи пчелињег легла (Paenibacillus larvae i Melissococcus pluton) . На здраву, природну цревну флору, међутим, негативно утиче прекомерно коришћење шећерног растопа као хране, тако што се уништавају бактерије млечне киселине. На тај начин се пчеле ослабљују у борби с болестима, јер се услед недостатка органских киселина не може спречити размножавање патогених микроорганизама.Како ЕМ помаже у пчеларству?


Будући да су међу микроорганизмима у ЕМ-у између осталог обилато заступљени лактобацили, он је изврсно подесан као подршка јачању имуног система пчела. Он је такорећи пробиотичка храна за пчеле која брине за одржање здраве микробне флоре у пробавном тракту, чиме представља индиректну помоћ код одбране од болести. То је метода којом ЕМ преко хране развија своје деловање у читавој кошници.


Други је аспект коришћење дезинфекционог деловања ЕМ-а у спољном подручју кошнице, зато што бактерије млечне киселине и у њима садржане органске киселине ефикасно сузбијају узрочнике као што су Nosema apis, Nosema ceranae (једноћелијски организми који узрокују ноземозу 1 ) и други. У ту сврху се кошнице, оквири и цео прибор само попрскају са ЕМ.


У почетку сам користио ЕМ-1 разређен у шећерном сирупу (0,5-2%). При томе сам уочио да га младе пчеле врло брзо узимају. Пчеле су се услед тога јако размножиле. На овај начин сам користио врло много ЕМ-1 па сам након тога одлучио производити властиту културу ЕМа. Наиме, за тако снажне заједнице требало ми је све више ЕМ јер сам током дужег периода дневно додавао између 1% и 10% у сируп. При томе нисам заиста уочио ништа негативно; ЕМа је, истина, требало мешати у сируп највише до 2,5%, зато што је пчелама код већих концентрација потребно знатно дуже време за конзумацију, из чега се може закључити да је апетит у том случају смањен .


Зима је врло осетљиво раздобље за пчелиње заједнице, али након примене ЕМ-а заједнице су у пролеће 2011. биле приметно јаке - упркос нападу варое. Али то заједницама није наштетило, напротив, успео сам подићи 20 нових кошница!


Од 2011. године користио сам ЕМ без разређивања. Када сваких девет дана контролишем заједнице, директно прскам пчеле и "дезинфикујем" све у кошници с чистим ЕМом. Доза коју примјењујем за прскање 1 кошнице је око 20 ml. То је разумно дозирање, иако пчеле дословце можете купати у ЕМ-у!


Пчеле се понашају као и људи кад их прскате водом, скривају се под оквир. Али када их прскате ЕМ-ом, брзо излазе напоље и све упијају. ЕМ као да је шећер - но, знамо да ЕМ има киселкаст, а не сладак укус! Ја користим ЕМ и за производњу сирупа за јачање и допуњавам 150-250 ml сирупа са 1-2,5% ЕМа.Запажања код болестиПрошле године, након 2 периода добрих приноса у окружењу богатом тимијаном, био сам присиљен узимити пчеле у окружењу са високом влажношћу ваздуха и јаком појавом Nosema ceranae. Упркос томe, губици су износили тек око 10% и углавном су погађали слабије пчеле у 3-4 оквира. Ове године су се рано појавили знакови напада Nosema ceranae код 10 јаких заједница које су већи део дана биле у сенци. Код њих сам извадио мање погођене оквире и однео сам матице на сигурно. Пчелиња трулеж код мојих заједница до сада се уопште није појавила.
Нисам користио никакве антибиотике, само уобичајена кућна средства која пчелари имају при руци као превентивне мере. На пример, ферментисао сам сопствену мешавину од масти, оригана, тимијана, нешто феферона и белог лука с ЕМ-ом. Код формирања нове заједнице прскао сам тиме кошницу изнутра и споља.


Више не бих могао замислити своје пчеларење без ЕМ-а и надам се да ћу објављивањем својих искустава другим колегама пчеларима дати подстицај да доживе иста таква добра искуства.дипл.инг. Лефтерис Панагиотакис, пчелар


Bookmark and Share

Mala Pijaca