Zdrava Srbija Instagram

Топли јануар у пчeлињаку


Пчеларство, 22.01.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Топли дани су омогућили пчелама да обаве прочисне летове. Веће утопљавање пчела од стране пчелара и топли јануар допринели су појаве легла у већем интезитету од просека. Самим тим дошло је до већег утрошка хране од просека за овај период године. Све ово ће допринети раније прихрањивање.


Време додавање хране пчелама у овај временски период, у многоме зависи како смо зазимили друштво, односно колико смо пчелама оставили хране за зиму и како смо заштитили друштво.Пчелар треба да искористи топло време и изађе на пчелињак. Својим запажањем на основу: Облетања пчела (прочишћујући лет) односно да ли излећу пчеле из свих кошница. Оне кошнице из којих пчеле не излећу треба најпре прегледати. Могуће да су прочисни лет обавиле раније али је могуће и да је такво друштво страдало у том случају треба кошницу затворити да не би касније када више отопли изазвала грабеж. На основу стања на полетаљки (број мртвих пчела), звука пчелињих заједница и ваге, пчелар доноси закључак о њиховом стању.


Топле и сунчане дане без јаких ветрова треба искористити и за преглед друштва.Циљ прегледа је да се утврди какво је стање свакаг пчелињег друштва, како би се пружила хитна помоћ најугроженијим. При прегледу треба обратити пажњу на :

- стање гнезда,
- снагу – величину друштва,
- количину хране и
- присуство легла.Да би утврдили има ли у кошници хране, треба прегле­дати само спољашне рамове до легла и оценити колика је ко­личина меда на њима. Када је у гнезду мање од 4 kg меда или уопште нема, пчелиње друштво треба прихранити. Недостатак хране у кошници узрокује смањење легла или одсутност истог, гладовање па чак и угинуче.. Ефикасно прихра­њивање је резервним сатовима са запечаћеним течним ме­дом од нектарa или медно шећерним погачама што и најчешће примењујемо у овај временски период.


Треба обратити пажњу на присуство влаге и буђи на зидовима кошнице, материјал за утопљавање просушити или заменити новим. Уколко је заједница слаба треба је преградити на онолико оквира колико заузима и додатно је утоплити. Да не би продужавали преглед тражећи матицу, присуство и квалитет матице у кошници можемо установити и на основу легла. Ако има густо легло на већој површини матица је добра, а ако је ретко или грбаво легло онда је друштву потребна боља матица


Овај преглед и додавање погача радити исклучиво на топлом времену без јаких ветрова и у што краћем временском интервалу. Сувише непотребни прегледи из радозналости се несмеју вршити, јер се омета рад пчелињег друштва смањује њихов развој и продуктивност.Срђан Зафировић


Bookmark and Share

Mala Pijaca