Zdrava Srbija Instagram

Topli januar u pčelinjaku


Pčelarstvo, 22.01.2014.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareTopli dani su omogućili pčelama da obave pročisne letove. Veće utopljavanje pčela od strane pčelara i topli januar doprineli su pojave legla u većem intezitetu od proseka. Samim tim došlo je do većeg utroška hrane od proseka za ovaj period godine. Sve ovo će doprineti ranije prihranjivanje.


Vreme dodavanje hrane pčelama u ovaj vremenski period, u mnogome zavisi kako smo zazimili društvo, odnosno koliko smo pčelama ostavili hrane za zimu i kako smo zaštitili društvo.Pčelar treba da iskoristi toplo vreme i izađe na pčelinjak. Svojim zapažanjem na osnovu: Obletanja pčela (pročišćujući let) odnosno da li izleću pčele iz svih košnica. One košnice iz kojih pčele ne izleću treba najpre pregledati. Moguće da su pročisni let obavile ranije ali je moguće i da je takvo društvo stradalo u tom slučaju treba košnicu zatvoriti da ne bi kasnije kada više otopli izazvala grabež. Na osnovu stanja na poletaljki (broj mrtvih pčela), zvuka pčelinjih zajednica i vage, pčelar donosi zaključak o njihovom stanju.


Tople i sunčane dane bez jakih vetrova treba iskoristiti i za pregled društva.Cilj pregleda je da se utvrdi kakvo je stanje svakag pčelinjeg društva, kako bi se pružila hitna pomoć najugroženijim. Pri pregledu treba obratiti pažnju na :

- stanje gnezda,
- snagu – veličinu društva,
- količinu hrane i
- prisustvo legla.Da bi utvrdili ima li u košnici hrane, treba pregle­dati samo spoljašne ramove do legla i oceniti kolika je ko­ličina meda na njima. Kada je u gnezdu manje od 4 kg meda ili uopšte nema, pčelinje društvo treba prihraniti. Nedostatak hrane u košnici uzrokuje smanjenje legla ili odsutnost istog, gladovanje pa čak i uginuče.. Efikasno prihra­njivanje je rezervnim satovima sa zapečaćenim tečnim me­dom od nektara ili medno šećernim pogačama što i najčešće primenjujemo u ovaj vremenski period.


Treba obratiti pažnju na prisustvo vlage i buđi na zidovima košnice, materijal za utopljavanje prosušiti ili zameniti novim. Ukolko je zajednica slaba treba je pregraditi na onoliko okvira koliko zauzima i dodatno je utopliti. Da ne bi produžavali pregled tražeći maticu, prisustvo i kvalitet matice u košnici možemo ustanoviti i na osnovu legla. Ako ima gusto leglo na većoj površini matica je dobra, a ako je retko ili grbavo leglo onda je društvu potrebna bolja matica


Ovaj pregled i dodavanje pogača raditi isklučivo na toplom vremenu bez jakih vetrova i u što kraćem vremenskom intervalu. Suviše nepotrebni pregledi iz radoznalosti se nesmeju vršiti, jer se ometa rad pčelinjeg društva smanjuje njihov razvoj i produktivnost.Srđan ZafirovićBookmark and Share

Mala Pijaca