Zdrava Srbija Instagram

ПЧЕЛАРУ ПОЧЕТНИКУ


Пчеларство, 29.01.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Потенцијалном пчелару и младом пчелару – одмах на почетку да се зна. Овог пута циљ нам је да укажемо на различитост самих пчелара и интереса који се преплићу у пчеларству а све са посебном намером да младом пчелару одредимо правац како се постаје прави пчелар професионалац.


За разлику од прошлости када се човек пчеларством бавио искључиво ради користи од пчелињих производа, данас постоје различити приступи па тако и погледи на пчеларство. У једном се сви слажемо пчелар је свака особа која има пчеле и која је у директном контакту са пчелама. Пчелар добија титулу пчелара без обзира да ли има једну или хиљаду и једну кошницу. Ипак главну селекцију и овде врши природа или боље речено пчела са својом жаоком, тако да у овом племенитом занимању имамо само храбре и одважне.


Многи пчелари се баве пчеларењем из хобија или љубави према природи па успут и да добију који килограм меда. Знамо сигурно да зоље или осе нико не држи. Ту су и они који су наследили кошнице, међутим наследници ако су из даљег рода обично брзо продају кошнице и остају без пчела, а они ближњи знајући који су приходи од пчела често постану добри и велики пчеларски произвођачи. Ипак највећи број пчелара су они којима је пчеларење допунско занимање. То су људи различитих занимања којима главни извор прихода није везан за пчеларство, иако неки имају и по сто и више кошница.


Али међу нама су и они који су директно везани за пчеларство. Произвођачи и трговци пчеларског прибора и опреме који да би упознали потребе тржишта морају да упознају и пчеларску проблематику. Ту су и трговци медом и осталим пчеларским производима и прерађевинама па успут осим изласка у природу добро дође и мало пчелињих производа да се нађе за покриће. Затим као и у свакој другој грани привреде имамо и организацију или боље речено администрацију. И они су већином пчелари због других интереса. У већини случајева то су мали произвођачи пчелињих производа.


Они су пчеларима веза са другим гранама привреде, разним коморама, министарствима, институтима и институцијама. Изузетно су способни, амбициозни и јако потребни пчеларству. Али нажалост због слабе компентенције у просуђивању професионалних решења и напредних идеја често су блокада испред развоја пчеларства, па самим тим пчеларству понекад могу бити већа штета него корист. Они су често јако повезани, чак и између земаља, инфилтрирани су у свим институцијама, бирају своје бираче-послушнике и своје наследнике. Због каријеризма прелазе са функције на функцију где се одржавају годинама и због тога их је готово немогуће помаћи. На дуже рокове коче модернизацију и развој пчеларства. Готово је исто у свим земљама.Ту међу нама пчеларима су и можда најчувенији и најзаслужнији за развој пчеларства уредници пчеларских часописа и писци пчеларских књига.Они су прави уметници у писању и фантастични декоратори свега што је везано за пчеларство. Изванредно добро познају теорију, пчелиње болести, хемијске саставе свих пчелињих производа и различитих препарата и што је веома важно одлични су предавачи, а о пчелама и туђим пчеларским искуствима могу да причају данима. Често су изванредно добри менаџери, преводиоци, организатори различитих манифестација фотографи и не знам шта све нису. За то им треба одати свако признање. Готово све јесу и јако су потребни пчеларству, али и они понекад припадају администрацији а што је најважније за већину, то је да у отвореној кошници веома мало виде својим очима. И они су мали произвођачи пчелињих производа. Истини за вољу не могу баш све. Професионални пчелари често нису ни они који имају више стотина кошница. Неке од њих можемо сврстати у моћне имаоце пчела и добре ученике стручних часописа и литературе. Јер, довољно је само да не праве почетничке грешке и никад неће погрешити толико колико пчеле не могу поправити.


Е сад смо дошли до пчелара професиналаца. Одмах да кажемо да то није везано са годинама рада нити се може препознати по броју кошница. Многи старији пчелари који су великог радног искуства често су мајстори са начином на који они раде, али у поређењу са неким другим за њих непознатим мајсторијама много заостају. Мада ту и нема неке посебне мајсторије. Све се то може лако и брзо испробати и научити. Они често због својих поодмаклих година неби ништа да мењају. Иако многи знају стару паметну формулу –интелигенција је брзина и способност усвајања новог и бољег. Неки опет то мало свог основног знања што имају себично скривају, ваљда да би од младих пчелара и почетника заслужили какав респект и мишљење, овај док ћути много зна. Ни то нису никакви професионалци.Драги мој млади пчелару прави професионалци су они пчелари који постижу најбоље резултате, без обзира на године и број кошница, користећи се искуствима и својим и туђим као и кориштењем најсавременијих метода. Наравно уз најмањи могући уложени труд у што краћем времену. То су они који ће те упутити да се претплатиш на пчеларске часописе, они који ће ти дати прву књигу да прочиташ, који ће ти препоручити које су ти књиге најбоље то јест где ћеш да нађеш и научиш неопходну теорију. То су они који ће те упознати са пчелињом заједницом, који ће ти показати своју радну свеску, свој начин рада, који ће ти испричати и показати грешке у свом раду и наравно они који ће ти као почетнику поклонити први рој. Ако умеш такве да препознаш, ти си успео. Поклони им сву своју пажњу и сигурно ако будеш истрајан и упоран у својим намерама и ти ћеш сутра постати прави пчелар професионалац.


Морам још да ти кажем. Треба да се учланиш у пчеларске организације. И даље: Не сматрај сутра себе добрим пчеларом ако не будеш одржавао добре односе са осталим пчеларима, ако не будеш спреман у сваком моменту помоћи другим пчеларима а посебно почетницима. Не сматрај себе пчеларом ако сваке године (наравно ако си здрав) не засадиш макар 100 садница медоносног дрвећа. Ако са другим пчеларима, а ако треба и самоиницијативно не планираш подизање расадника медоносног дрвећа и биља.


Не сматрај себе добрим пчеларом ако си икоме дужан, поготово сиромашнијем од себе. Увек критички гледај на свој рад. Увек тежи усавршавању и развоју пчеларства, све нове методе ако можеш пре сам испробај, у твојим климатским условима па тек онда донеси свој суд и широких погледа иди напред. Веруј у себе, воли људе и природу. Окрени се ка истоку и радуј се рађању новог дана и поновном рађању сунца. Само са пчелама човек се осећа вечито млад. И још да знаш човека који упозна пчелињу заједницу само смрт може одвојити од пчела. Јер ово је посебно племенито занимање које тражи способне, вредне, племените, мудре и одважне.


Bookmark and Share

Mala Pijaca