Zdrava Srbija Instagram

PČELARU POČETNIKU


Pčelarstvo, 29.01.2014.
Saša Bugarčić

Bookmark and SharePotencijalnom pčelaru i mladom pčelaru – odmah na početku da se zna. Ovog puta cilj nam je da ukažemo na različitost samih pčelara i interesa koji se prepliću u pčelarstvu a sve sa posebnom namerom da mladom pčelaru odredimo pravac kako se postaje pravi pčelar profesionalac.


Za razliku od prošlosti kada se čovek pčelarstvom bavio isključivo radi koristi od pčelinjih proizvoda, danas postoje različiti pristupi pa tako i pogledi na pčelarstvo. U jednom se svi slažemo pčelar je svaka osoba koja ima pčele i koja je u direktnom kontaktu sa pčelama. Pčelar dobija titulu pčelara bez obzira da li ima jednu ili hiljadu i jednu košnicu. Ipak glavnu selekciju i ovde vrši priroda ili bolje rečeno pčela sa svojom žaokom, tako da u ovom plemenitom zanimanju imamo samo hrabre i odvažne.


Mnogi pčelari se bave pčelarenjem iz hobija ili ljubavi prema prirodi pa usput i da dobiju koji kilogram meda. Znamo sigurno da zolje ili ose niko ne drži. Tu su i oni koji su nasledili košnice, međutim naslednici ako su iz daljeg roda obično brzo prodaju košnice i ostaju bez pčela, a oni bližnji znajući koji su prihodi od pčela često postanu dobri i veliki pčelarski proizvođači. Ipak najveći broj pčelara su oni kojima je pčelarenje dopunsko zanimanje. To su ljudi različitih zanimanja kojima glavni izvor prihoda nije vezan za pčelarstvo, iako neki imaju i po sto i više košnica.


Ali među nama su i oni koji su direktno vezani za pčelarstvo. Proizvođači i trgovci pčelarskog pribora i opreme koji da bi upoznali potrebe tržišta moraju da upoznaju i pčelarsku problematiku. Tu su i trgovci medom i ostalim pčelarskim proizvodima i prerađevinama pa usput osim izlaska u prirodu dobro dođe i malo pčelinjih proizvoda da se nađe za pokriće. Zatim kao i u svakoj drugoj grani privrede imamo i organizaciju ili bolje rečeno administraciju. I oni su većinom pčelari zbog drugih interesa. U većini slučajeva to su mali proizvođači pčelinjih proizvoda.


Oni su pčelarima veza sa drugim granama privrede, raznim komorama, ministarstvima, institutima i institucijama. Izuzetno su sposobni, ambiciozni i jako potrebni pčelarstvu. Ali nažalost zbog slabe kompentencije u prosuđivanju profesionalnih rešenja i naprednih ideja često su blokada ispred razvoja pčelarstva, pa samim tim pčelarstvu ponekad mogu biti veća šteta nego korist. Oni su često jako povezani, čak i između zemalja, infiltrirani su u svim institucijama, biraju svoje birače-poslušnike i svoje naslednike. Zbog karijerizma prelaze sa funkcije na funkciju gde se održavaju godinama i zbog toga ih je gotovo nemoguće pomaći. Na duže rokove koče modernizaciju i razvoj pčelarstva. Gotovo je isto u svim zemljama.Tu među nama pčelarima su i možda najčuveniji i najzaslužniji za razvoj pčelarstva urednici pčelarskih časopisa i pisci pčelarskih knjiga.Oni su pravi umetnici u pisanju i fantastični dekoratori svega što je vezano za pčelarstvo. Izvanredno dobro poznaju teoriju, pčelinje bolesti, hemijske sastave svih pčelinjih proizvoda i različitih preparata i što je veoma važno odlični su predavači, a o pčelama i tuđim pčelarskim iskustvima mogu da pričaju danima. Često su izvanredno dobri menadžeri, prevodioci, organizatori različitih manifestacija fotografi i ne znam šta sve nisu. Za to im treba odati svako priznanje. Gotovo sve jesu i jako su potrebni pčelarstvu, ali i oni ponekad pripadaju administraciji a što je najvažnije za većinu, to je da u otvorenoj košnici veoma malo vide svojim očima. I oni su mali proizvođači pčelinjih proizvoda. Istini za volju ne mogu baš sve. Profesionalni pčelari često nisu ni oni koji imaju više stotina košnica. Neke od njih možemo svrstati u moćne imaoce pčela i dobre učenike stručnih časopisa i literature. Jer, dovoljno je samo da ne prave početničke greške i nikad neće pogrešiti toliko koliko pčele ne mogu popraviti.


E sad smo došli do pčelara profesinalaca. Odmah da kažemo da to nije vezano sa godinama rada niti se može prepoznati po broju košnica. Mnogi stariji pčelari koji su velikog radnog iskustva često su majstori sa načinom na koji oni rade, ali u poređenju sa nekim drugim za njih nepoznatim majstorijama mnogo zaostaju. Mada tu i nema neke posebne majstorije. Sve se to može lako i brzo isprobati i naučiti. Oni često zbog svojih poodmaklih godina nebi ništa da menjaju. Iako mnogi znaju staru pametnu formulu –inteligencija je brzina i sposobnost usvajanja novog i boljeg. Neki opet to malo svog osnovnog znanja što imaju sebično skrivaju, valjda da bi od mladih pčelara i početnika zaslužili kakav respekt i mišljenje, ovaj dok ćuti mnogo zna. Ni to nisu nikakvi profesionalci.Dragi moj mladi pčelaru pravi profesionalci su oni pčelari koji postižu najbolje rezultate, bez obzira na godine i broj košnica, koristeći se iskustvima i svojim i tuđim kao i korištenjem najsavremenijih metoda. Naravno uz najmanji mogući uloženi trud u što kraćem vremenu. To su oni koji će te uputiti da se pretplatiš na pčelarske časopise, oni koji će ti dati prvu knjigu da pročitaš, koji će ti preporučiti koje su ti knjige najbolje to jest gde ćeš da nađeš i naučiš neophodnu teoriju. To su oni koji će te upoznati sa pčelinjom zajednicom, koji će ti pokazati svoju radnu svesku, svoj način rada, koji će ti ispričati i pokazati greške u svom radu i naravno oni koji će ti kao početniku pokloniti prvi roj. Ako umeš takve da prepoznaš, ti si uspeo. Pokloni im svu svoju pažnju i sigurno ako budeš istrajan i uporan u svojim namerama i ti ćeš sutra postati pravi pčelar profesionalac.


Moram još da ti kažem. Treba da se učlaniš u pčelarske organizacije. I dalje: Ne smatraj sutra sebe dobrim pčelarom ako ne budeš održavao dobre odnose sa ostalim pčelarima, ako ne budeš spreman u svakom momentu pomoći drugim pčelarima a posebno početnicima. Ne smatraj sebe pčelarom ako svake godine (naravno ako si zdrav) ne zasadiš makar 100 sadnica medonosnog drveća. Ako sa drugim pčelarima, a ako treba i samoinicijativno ne planiraš podizanje rasadnika medonosnog drveća i bilja.


Ne smatraj sebe dobrim pčelarom ako si ikome dužan, pogotovo siromašnijem od sebe. Uvek kritički gledaj na svoj rad. Uvek teži usavršavanju i razvoju pčelarstva, sve nove metode ako možeš pre sam isprobaj, u tvojim klimatskim uslovima pa tek onda donesi svoj sud i širokih pogleda idi napred. Veruj u sebe, voli ljude i prirodu. Okreni se ka istoku i raduj se rađanju novog dana i ponovnom rađanju sunca. Samo sa pčelama čovek se oseća večito mlad. I još da znaš čoveka koji upozna pčelinju zajednicu samo smrt može odvojiti od pčela. Jer ovo je posebno plemenito zanimanje koje traži sposobne, vredne, plemenite, mudre i odvažne.Bookmark and Share

Mala Pijaca