Zdrava Srbija Instagram

Аустралијска пчела


Пчеларство, 14.02.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Аустралијска пчела (Burrowing Bee) је једна од највећих пчела на свету, њена величина досеже и до 2,6 центиметара. За упоређење са медоносном пчелом наших крајева која има 1,2-1,4 центиметра (радилица).


Аустралијска је пчела ретка врста која живи у западном делу Аустралије и то врло необичним начином. Она гнезда гради у земљи, иако је ретка, комплекси где се настани могу бројати и до 10.000 јединки. Код ових врста пчела разликујемо само женске и мушке пчеле, док пчеле радилице као што је случај код медоносне не постоје.


У време када се излежу младе пчеле, мужјаци излазе први, круже около и чекају излазак женки. Након што почне излазак женских аустралијских пчела из гнезда у земљи, мужјаци започињу међусобни "рат" до истребљења како би баш они успели оплодити и наставити своју врсту. Лудило код мушке врсте аустралијских пчела појачава и испуштање феромона код женки и пре њиховог изласка тако да сама борба мушких пчела почиње и пре него је женка изашла из гнезда.У тој међусобној борби мужјака, често се дешава да погине и сама женка због које је цели хаос и настао. Неке мушке јединке код ових пчела чак развијају посебну тактику како би са што мање напора и окршаја ушли у фазу парења, међутим реткима то и успе јер оплодња због јаког интереса настане убрзо након изласка из гнезда па се чекање са стране ,ако се тако може рећи, "не исплати" с обзиром да након парења на свету остају само женке.


У свету инсеката овакве појаве су врло ретке и вероватно имају за циљ парења најјачих јединки како би наставак врсте био сигуран.


Bookmark and Share

Mala Pijaca