Zdrava Srbija Instagram

Australijska pčela


Pčelarstvo, 14.02.2014.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareAustralijska pčela (Burrowing Bee) je jedna od najvećih pčela na svetu, njena veličina doseže i do 2,6 centimetara. Za upoređenje sa medonosnom pčelom naših krajeva koja ima 1,2-1,4 centimetra (radilica).


Australijska je pčela retka vrsta koja živi u zapadnom delu Australije i to vrlo neobičnim načinom. Ona gnezda gradi u zemlji, iako je retka, kompleksi gde se nastani mogu brojati i do 10.000 jedinki. Kod ovih vrsta pčela razlikujemo samo ženske i muške pčele, dok pčele radilice kao što je slučaj kod medonosne ne postoje.


U vreme kada se izležu mlade pčele, mužjaci izlaze prvi, kruže okolo i čekaju izlazak ženki. Nakon što počne izlazak ženskih australijskih pčela iz gnezda u zemlji, mužjaci započinju međusobni "rat" do istrebljenja kako bi baš oni uspeli oploditi i nastaviti svoju vrstu. Ludilo kod muške vrste australijskih pčela pojačava i ispuštanje feromona kod ženki i pre njihovog izlaska tako da sama borba muških pčela počinje i pre nego je ženka izašla iz gnezda.U toj međusobnoj borbi mužjaka, često se dešava da pogine i sama ženka zbog koje je celi haos i nastao. Neke muške jedinke kod ovih pčela čak razvijaju posebnu taktiku kako bi sa što manje napora i okršaja ušli u fazu parenja, međutim retkima to i uspe jer oplodnja zbog jakog interesa nastane ubrzo nakon izlaska iz gnezda pa se čekanje sa strane ,ako se tako može reći, "ne isplati" s obzirom da nakon parenja na svetu ostaju samo ženke.


U svetu insekata ovakve pojave su vrlo retke i verovatno imaju za cilj parenja najjačih jedinki kako bi nastavak vrste bio siguran.Bookmark and Share

Mala Pijaca