Zdrava Srbija Instagram

Упознајте најмлађег пчелара у Србији !


Пчеларство, 18.02.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and ShareУченик другог разреда Машинско-електротехничке године у Параћину, Никола Николић, још није напунио ни 17 година, а већ се бави озбиљним послом. Он је прави доказ како његова генерација не мисли само на забаву, компјутере и девојке.


Никола производи мед и продаје га на велико. Већ сада то је велика финансијска помоћ кућном буџету његове породице која живи од надничења, а сестра и он се школују.


Никола је пчеларењем почео да се бави пре две године, тек што је завршио основну школу. У то време са оцем је радио сезонске послове и озбиљно размишљао како да нађе бољи начин да заради новац. Заинтересовао се за узгој пчела, а од НВО “Правда” добио је на поклон три кошнице са ројевима.


"Одмах сам о свом малом пчелињаку преузео комплетну бригу. Прва знања стекао сам на интернету и од својих пријатеља пчелара. Те зиме хладноћа ми је уништила два роја, али сам успео да друштва касније намножим. Сада имам 24 кошнице. Најчешће до нових долазим тако што ројеве хватам у шуми, а често ме и познаници зову да их уклоним из њихових дворишта. До краја године имам амбициозан план да их имам укупно 100. То већ обезбеђује солидан профит од ког може да се живи " објашњава озбиљно своју економску рачуницу Никола.


Каже да је и отац почео да му помаже, па очекује да пчеларење постане породични бизнис. Исплативије је од надничења у сваком случају. Тегла меда у малопродаји кошта пет евра, али на велико је то знатно ниже, око 400 динара. И то добро дође, тако да је на тај начин продао сав прошлогодишњи мед. Мада, млади ројеви у почетку су трошак. Треба купити шећер и обезбедити им храну за зиму, а ту су и лекови неопходни да би се спречиле болести.Прошле зиме овај млади пчелар имао је среће и изгубио само једну кошницу. Ове сезоне планира да пчеле сели и тако повећа производњу.


"После багрема, ја и моје кошнице одлазимо на Фрушку Гору на “липу”, а затим “идемо на сунцокрет”. Ту за опрашивање произвођачи плаћају до 7 евра по кошници, што није мало. Пчеле, иначе, препознају љубав и пажњу и не убадају онога ко о њима брине. Зато ретко кад радим у опреми мада је имам" објашњава Никола и наводи да свој пчелињак свакодневно обилази, а ради у њему два-три пута недељно.


Најмлађи произвођач меда у Србији истиче да ни школу не намерава да занемари. Иако у животу планира да живи од пчеларења, диплома средње школе биће му сигурно потребна.(З.Р.П.)

Текст преузет са https://www.telegraf.rs/


Bookmark and Share

Mala Pijaca