Zdrava Srbija Instagram

Upoznajte najmlađeg pčelara u Srbiji !


Pčelarstvo, 18.02.2014.
Saša Bugarčić

Bookmark and Share
Učenik drugog razreda Mašinsko-elektrotehničke godine u Paraćinu, Nikola Nikolić, još nije napunio ni 17 godina, a već se bavi ozbiljnim poslom. On je pravi dokaz kako njegova generacija ne misli samo na zabavu, kompjutere i devojke.


Nikola proizvodi med i prodaje ga na veliko. Već sada to je velika finansijska pomoć kućnom budžetu njegove porodice koja živi od nadničenja, a sestra i on se školuju.


Nikola je pčelarenjem počeo da se bavi pre dve godine, tek što je završio osnovnu školu. U to vreme sa ocem je radio sezonske poslove i ozbiljno razmišljao kako da nađe bolji način da zaradi novac. Zainteresovao se za uzgoj pčela, a od NVO “Pravda” dobio je na poklon tri košnice sa rojevima.


"Odmah sam o svom malom pčelinjaku preuzeo kompletnu brigu. Prva znanja stekao sam na internetu i od svojih prijatelja pčelara. Te zime hladnoća mi je uništila dva roja, ali sam uspeo da društva kasnije namnožim. Sada imam 24 košnice. Najčešće do novih dolazim tako što rojeve hvatam u šumi, a često me i poznanici zovu da ih uklonim iz njihovih dvorišta. Do kraja godine imam ambiciozan plan da ih imam ukupno 100. To već obezbeđuje solidan profit od kog može da se živi " objašnjava ozbiljno svoju ekonomsku računicu Nikola.


Kaže da je i otac počeo da mu pomaže, pa očekuje da pčelarenje postane porodični biznis. Isplativije je od nadničenja u svakom slučaju. Tegla meda u maloprodaji košta pet evra, ali na veliko je to znatno niže, oko 400 dinara. I to dobro dođe, tako da je na taj način prodao sav prošlogodišnji med. Mada, mladi rojevi u početku su trošak. Treba kupiti šećer i obezbediti im hranu za zimu, a tu su i lekovi neophodni da bi se sprečile bolesti.Prošle zime ovaj mladi pčelar imao je sreće i izgubio samo jednu košnicu. Ove sezone planira da pčele seli i tako poveća proizvodnju.


"Posle bagrema, ja i moje košnice odlazimo na Frušku Goru na “lipu”, a zatim “idemo na suncokret”. Tu za oprašivanje proizvođači plaćaju do 7 evra po košnici, što nije malo. Pčele, inače, prepoznaju ljubav i pažnju i ne ubadaju onoga ko o njima brine. Zato retko kad radim u opremi mada je imam" objašnjava Nikola i navodi da svoj pčelinjak svakodnevno obilazi, a radi u njemu dva-tri puta nedeljno.


Najmlađi proizvođač meda u Srbiji ističe da ni školu ne namerava da zanemari. Iako u životu planira da živi od pčelarenja, diploma srednje škole biće mu sigurno potrebna.(Z.R.P.)

Tekst preuzet sa http://www.telegraf.rs/Bookmark and Share

Mala Pijaca