Zdrava Srbija Instagram

Септембар на пчелињаку


Пчеларство, 03.09.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


После периода када су била са минимумом хране или на ивици глади, пчелиња друштва су углавном у добром стању, захваљујући интервенцијама пчелара, интезивном прихрањивању или каснијим летњим пашама (сунцокретова, ливадска...).

Примећује се опадање броја пчела у кошницама, што је и природно за ово доба године, а изразитије је тамо где је прихрањивање било слабије и нередовно или где није било добре подстицајне паше. Пчелиња друштва своде залихе хране и полена унутар будућег гнезда и припремају се за презимљавање.Временске прилике су погодовале цветању разних биљака, тако да је унос полена био добар. Уколико је било и подстицајне паше, или редовнијег прихрањивања, унос је био и изразитији. За неговање легла је потребно много полена, па су се те залихе ипак стално мењале.

За разлику од ранијих неколико година, када се скоро није било појаве кречног легла, сада се, због влажног времена, то гљивично обољење понегде поново јавља. Зараженост вароом је доста различита, зависно од пчелињака до пчелињака, од кошнице до кошнице. Што се тиче појаве америчке куге пчелињег легла, чини се да је ове године она нешто присутнија, али срећом, то је још увек у врло малом проценту.Радови на пчелињаку


Пчелари су већином извршили јесење прегледе и сада нема потребе да много отварају кошнице. Могу ипак урадити пробне прегледе, ради стицања увида у то колико се променило стање у кошницама после прихрањивања.

Они пчелари који још нису почели са интезивнијим прихрањивањем а има потребе да се друштва прихране, требало би да најпре изврше прегледе, елиминишу лоше саће (старо, искривљено, са много трутовског саћа, незалежене сатне основе...) и оставе најбоље саће на коме ће се пчелиње клубе зазимити.

При прихрањивању, поготово ако се дају веће количине сирупа, потребно је правитии повремене краће паузе. Ако се наиђе на друштва без матице, или исувише слаба друштва, треба их спојити са суседним, наједноставније преко новина.Пчелари су вероватно још у августу ставили летвице лета, али ако нису, сада ће то учинити. Постављати ловилице за осице и стршљенове, у које се ставља заслађено пиво, преврео воћни сок или презрело воће.Остали радови


Претопити старо и лоше саће које је сакупљено после прегледа друштава. Уколико раније није саструган прополис са медишних рамова и наставака, то сада треба учинити, да лековити састојци не би изветрели током зиме.

У августу се сеје перко - одлична крмна биљка, али и медоносна и поленарица. Сејање се може вршити и у септембру, па пчелари који су у могућности, могу набавити семе и подстаћи локалне пољопривредне произвођаче да га посеју. Перко се може гајити и ради производње семена ради продаје.Предраг Цветковић


Bookmark and Share

Mala Pijaca